Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AIDS tedavisinde yeni gelişme: AIDS aşısı

Yaklaşık 30 yıldır geliştirilmeye çalışılan HIV aşısıyla ilgili yeni bir sonuç elde edildi. İspanya’da AIDS Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen ve ‘fonksiyonel tedavi’ olarak da adlandırılan yeni bir aşı sayesinde HIV virüsünü taşıyan 5 hastanın vücudunun virüsten tamamen temizlendiği gözlemlendi.
Tedaviye katılan 13 hastanın her biri, virüsü kaptıktan 6 ay sonra başlamak üzere, yaklaşık 38 ay boyunca ARV olarak da anılan Anti-Retroviral ilaçlar kullanmışlardı. Söz konusu Anti-Retroviral ilaçlar HIV virüsünün çoğalmasını engellemek için, taşıyıcıların ömür boyu kullanması gereken ve “AIDS Kokteyli” olarak bilinen ilaçlar. Öte yandan bu ilaçlar çok pahalı ve ağır yan etkilere sahip.
Yapılan 3 seri aşıdan sonra ARV almayı bırakan hastaların 8’inde, 4 hafta içinde virüs gerilemeye başladı. Diğer 5 hastaysa, 6 ile 28 hafta arasında bir süre sonucunda ARV’lere ihtiyaç duymadılar. Virüsün akıbetinin ileriki gözlemlerinde de, hastalar için tehlike oluşturmayacak kadar az bir oranda kaldığı saptandı.
Ancak araştırmacılar, bu gelişmenin cesaret verici olduğunu söyleseler de, hâlâ cevaplanması gereken çok soru olduğunu belirtiyorlar.
(Kapak fotoğrafı: Donald Bliss ve Sriram Subramaniam / NIH)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.