Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen’in dokunulmazlığı kaldırıldı

Avrupa Parlamentosu (AP), aşırı sağcı Fransız Ulusal Cephe Partisi’nin başkanı, cumhurbaşkanı adayı ve Avrupa Parlamentosu üyesi Marine Le Pen’in dokunulmazlığını kaldırdı. Bu kararla birlikte Le Pen’in yargılanmasının da yolu açılmış oldu.
AP Hukuk Komisyonu’nun önceki gün yapılan toplantısında, 18’e karşı 3 oyla Le Pen’in dokunulmazlığının kaldırılması yönünde tavsiye kararı alınmıştı. Komisyon’un tavsiye kararı, bugün toplanan AP Genel Kurulu’nda oylandı ve Genel Kurul Le Pen’in dokunulmazlığının kaldırılmasına karar verdi.

Le Pen, 2015 yılının Aralık ayında, IŞİD’in elinde bulunan üç rehinenin infazını gösteren fotoğrafları twitter hesabında paylaşmıştı. Le Pen, yayınladığı üç fotoğraftan birini daha sonra silmiş, ancak diğer iki fotoğrafı kaldırmayacağını açıklamıştı. Paylaşımların ardından Nanterre savcılığı, “şiddet içerikli görüntüleri yayınlamak” suçundan Le Pen hakkında soruşturma başlatmıştı. Le Pen ise dokunulmazlığını gerekçe göstererek savcılığın ifade verme talebini reddetmişti. Bunun üzerine Nanterre savcılığı, Avrupa Parlamentosu’ndan Le Pen’in dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etmişti.

Yargılanmasının önü açıldı

AP Genel Kurulu’nun bu kararıyla Le Pen’in yargılanmasının da önü açılmış oldu. Yargılanma sonucunda suçlu bulunması halinde Le Pen, 3 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Ancak konuyla ilgili soruşturmanın Fransa’da Nisan ayında düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turundan önce tamamlanması beklenmiyor.
Son anketlere göre, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu öncesinde Marine Le Pen ilk sırada yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.