Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya, Erdoğan’ın “Nazizm” benzetmesine tepkili

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın haftasonu yaptığı bir konuşmada, Türk bakanların mitinglerine izin verilmemesi nedeniyle Almanya hakkında yaptığı “Nazizm” benzetmesi, Almanya’da tepkiyle karşılandı. Öte yandan Hollanda ve Avusturya, Türk siyasetçilerin mitinglerinin yasaklanması için harekete geçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; haftasonu katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin düzenlemek istedikleri referandum mitinglerine yerel makamlar tarafından izin verilmemesi nedeniyle tepki göstermiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

“Ben Nazizmin Almanya’da bittiğini zannediyordum. Meğerse hala devam ediyormuş. Açık ortada. Eğer demokrasiye inanıyorsan benim bakanım, hem bakanınla görüşecek, hem de o arada bir salon toplantısı yapacak. Niye rahatsız oluyorsun?”

Erdoğan’ın bu ifadeleri Almanya’da tepkiyle karşılandı. Başbakan Angela Merkel’in sözcüsü Steffan Seibert, Merkel’in, Nazizm benzetmesine “şiddetle karşı çıktığını” söyledi.  Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, Erdoğan’ın ifadeleri için “rezilce ve kabul edilemez” derken, Erdoğan’ın amacının “kışkırtmak” olduğunu savundu. Maas, bununla birlikte, iki ülke arasındaki ilişkilerde diyalog dışında bir yönteme yer olmadığının da altını çizdi.

Almanya’daki koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) Genel Başkan Yardımcısı Julia Klöckner, Erdoğan’ın sözlerinin “utanmazca” ve “kibirli” olduğunu söylerken, Başbakan Angela Merkel’in Nazizm benzetmesinden oldukça rahatsız olduğunu da ekledi. Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Sekreteri Andreas Scheuer ise Erdoğan’ı “Boğaz’ın despotu” olarak nitelendirdi. Sol Parti’nin Türk kökenli milletvekili Sevim Dağdelen, Erdoğan’ın tavırları karşısında Alman hükümetinin artık kırmızı çizgi çekmesi gerektiğini söyledi. Partinin Meclis Grup Başkanı Dietmar Bartsch ise Türkiye’ye silah ihracının durdurulması ve Avrupa Birliği yardımlarının dondurulmasını talep etti.

Dışişleri Bakanları buluşuyor

İki ülke arasında karşılıklı açıklamalarla artan gerginlik bir yandan artarken, diğer yandan diyalog çabaları da devam ediyor. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Bild am Sonntag gazetesine verdiği röportajda, “gerilimin daha fazla tırmandırılmaması gerektiğini” söyledi. Öte yandan Gabriel’in Çarşamba günü Hamburg kentinde Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nu konuk edeceği öğrenildi.

Türk bakanların ziyaretleri Hollanda’da da gündemde

Türk siyasetçilerin yurtdışında yaşayan Türk kökenlilere yönelik referandum etkinlikleri Hollanda’da da gündemdeydi. Aşırı sağcı Hollanda Özgürlükler Partisi’nin (PVV)  göçmen ve Müslüman karşıtı lideri Geert Wilders, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 11 Mart’ta Hollanda’da yapmayı planladığı seçim etkinliğine izin verilmemesini istedi. Başbakan Yardımcısı Lodewijk Ascher ise Çavuşoğlu’nun Hollanda’da bir etkinlik yapmasını istemediklerini belirterek, etkinliğin resmen yasaklanması için arayış içinde olduklarını söyledi.

Avusturya, Türk siyasetçilerin etkinliklerine AB çapında yasak istiyor

Türk siyasetçilerin yapmayı planladıkları referandum etkinliklerine başka bir tepki de Avusturya’dan geldi. Avusturya Başbakanı Christian Kern, Türk siyasetçilerin kampanya etkinliklerinin Avrupa Birliği çapında yasaklanmasını istedi. Welt am Sonntag gazetesine verdiği röportajda, Türkiye’de referanduma sunulan anayasa değişikliğine ve gazeteci Deniz Yücel’in tutuklanmasına eleştiriler getiren Kern, AB çapında uygulanacak bir yasağın, üye ülkelerin Ankara’nın baskılarına karşı yalnız kalmalarını engelleyeceğini savundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.