Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın yeni vize yasağı da yargının hedefinde

ABD Başkanı Donald Trump, çok tartışılan ve çoğunluğu Müslüman yedi ülkenin vatandaşlarına vize yasağı uygulanmasına yönelik başkanlık emrinin “hafifletilmiş” versiyonunu imzaladı. Trump’ın ilk imzaladığı metin, federal bir yargıç tarafından iptal edilmiş ve bu karara ilişkin yapılan temyiz başvurusu reddedilmişti.

Beyaz Saray’dan yeni düzenlemeyle ilgili gelen açıklamada yasağın, İran, Suriye, Somali, Libya, Yemen ve Sudan’ı kapsayacağı açıklandı. İlk listeden farklı olarak, yasağın uygulanacağı ülkelerin arasından Irak çıkarıldı. Yasağın kapsamındaki altı ülkenin vatandaşlarına üç ay boyunca vize verilmeyecek. Trump yönetimi bu sırada vize başvurularında uygulanan güvenlik incelemelerini artırmayı hedefliyor. Ancak, ilk yasaktan farklı olarak yeni düzenleme yeşil kart sahiplerini, çifte vatandaşları ve halihazırda ABD vizesi olanları kapsamıyor. Ayrıca, yeni düzenlemeyle bu altı ülkedeki dini azınlıklara vize verilmesinde uygulanacak ayrıcalık kaldırıldı.

Kararda bir değişiklik de Suriyeli mültecilerle ilgili düzenlemede geldi. Bir önceki emre göre Suriyeli mültecilerin ABD’ye kabulü belirsiz bir süre için durdurulacaktı. Ancak yeni karara göre Suriyeliler de diğer mültecilerle aynı statüde ele alınıyor ve tüm mülteci programı dört aylığına askıya alınıyor. Ayrıca bir önceki düzenlemeye benzer şekilde ABD’nin her yıl, Obama yönetiminin öne sürdüğü gibi 110.000 değil, sadece 50.000 mülteci alacağı belirtildi.

Yeni başkanlık emrinin, yargı organları tarafından yeniden mahkemeye götürülmesi bekleniyor.  New York Eyaleti Başsavcısı Eric Schneiderman, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Beyaz Saray vize yasağında bazı değişiklikler yapmış olsa da Müslümanlara yönelik bir ayrımcılık yapılmaya devam edildiği aşikâr. Bu yasak sadece Başkan Trump’ın acımasız politikalarının yarattığı kaostan etkilenen ailelere zarar vermiyor, aynı zamanda değerlerimize tamamen karşı ve bu ülkeyi daha güvensiz hale getiriyor.” Başsavcı Schneiderman, ofisinin yayınlanan emri detaylıca incelediğini ve mahkemeye taşımaya hazırlandığını da sözlerine ekledi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.