Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya Başbakanı Merkel: “Nazi benzetmeleri son bulmalı”

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türk yetkililerden gelen “Nazizm” benzetmelerine bir son verilmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan Türk bakanların izin verilmeyen referandum etkinliklerine bir yenisi daha eklendi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Hollanda’nın Rotterdam kentinde yapmayı planladığı toplantı iptal edildi.

Merkel: “Nazizm benzetmesi üzücü”

Almanya Parlamentosu’da bugün bir konuşma yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türk bakanların Almanya’daki mitinglerinin ertelenmesinin ardından yaptığı “Nazizm” benzetmesine bir kez daha yanıt verdi. “Türkiye’yle derin fikir ayrılıklarımız mevcut” ifadesini kullanan Merkel, Türk tarafından gelen “Nazizm” benzetmelerinin “üzücü” olduğunu ve artık bu tarz benzetmelere son verilmesi gerektiğini söyledi. Merkel; “Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmek için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” derken, tutuklu bulunan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in de serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Çavuşoğlu: “Nazizm benzetmesi kişilere değil, uygulamalara yönelik”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Uluslararası Berlin Turizm Fuarı’nda gazetecilerle yaptığı sohbette, “Nazizm” benzetmesinin kişilere değil uygulamalara yönelik olduğunu söylemişti. Çavuşoğlu, gazeteci Deniz Yücel başta olmak üzere tutuklu basın mensupları hakkında ise; “aslında bu basının kara propagandası, siz de dahil olmak üzere. Neredeyse 40 milyon turist ağırlıyoruz ve yasayı çiğnemedikçe her ülkede olduğu gibi kimse hapiste tutulmuyor. Sizinkindeki gibi. Bunu söylemeliyim, bu saçmalık (Bullshit)” ifadesini kullanmıştı.

Çavuşoğlu’nun Rotterdam mitingi iptal edildi

Diğer yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Hollanda’nın Rotterdam kentinde yapmayı planladığı referandum etkinliği de iptal edildi. Deutsche Welle’nin ANP Ajansı’na dayandırarak verdiği bilgiye göre; etkinlik düzenlemesi planlanan yerin mekan sahibinin “mekanının kullanılması için verdiği izni geri çektiğini” Rotterdam Belediyesi’ne bildirdi.

Daha önce Hollanda Başbakan Yardımcısı Lodewijk Ascher ise Çavuşoğlu’nun Hollanda’da bir etkinlik yapmasını istemediklerini ve etkinliğin resmen yasaklanması için arayış içinde olduklarını söylemişti. Aşırı sağcı siyasi lider Geert Wilders de Türk bakanların Hollanda’da konuşma yapmamaları talebiyle bir gösteri düzenlemişti.

Bir yasak talebi de İsviçre’den

Türk bakanların mitinglerinin ertelenmesi talebine bir yenisi daha eklendi. İsviçre’nin Zürih kantonu yetkilileri, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Zürih’te pazar günü yapmayı planladığı referandum etkinliğinin yasaklanması için İsviçre hükümetine başvuruda bulundu. Başvuruda, Çavuşoğlu’nun mitingi nedeniyle düzenlenmesi muhtemel protesto gösterilerinde güvenliğin sağlanıp sağlanamayacağının Kanton yönetimi tarafından garanti edilemeyeceği belirtildi.

Alman gazetecinin Çavuşoğlu’nun konuşmasında saldırıya uğradığı iddia edildi

Geçtiğimiz hafta, önce Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Almanya’nın Gaggenau, daha sonra da Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin Köln ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da Hamburg kentlerindeki referandum etkinlikleri yerel makamlar tarafından güvenlik gerekçesiyle iptal edilmişti. Ekonomi Bakanı Zeybekçi aynı gün başka bir salonda etkinliğini gerçekleştirirken, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise Türkiye’nin Hamburg Başkonsolosluğu’nda bir konuşma yapmıştı. Çavuşoğlu’nun Konsolosluk’ta yaptığı toplantı sırasında bir Alman gazeteci, toplantıda bulunan Türk kökenli bazı izleyiciler tarafından saldırıya uğradığı iddia etti. Alman gazeteci Sebastian Kempkens twitter hesabından yaptığı açıklamada, bir grubun bayraklarla kendisine saldırdığını, saldırı sırasında gözlüğünü kaybettiğini ancak yaralanmadığını belirtti.

Avrupa Konseyi Türkiye’yi denetime almayı planlıyor

Öte yandan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Denetim Komisyonu, Türkiye’nin siyasi ve hukuki denetime alınmasına karar verdi. Paris’te oy çokluğuyla alınan kararın gerekçesi olarak, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde yapılan düzenlemelerin demokratik düzenin işleyişini “ciddi biçimde” bozması gerekçe gösterildi. Rapor ve ona bağlı kararda; demokratik düzenin bozulmasına, OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) yoluyla çok sayıda kişinin devlet memurluğundan ihraç edilmesi, basın üzerindeki baskı, çok sayıda muhalif gazetecinin cezaevinde olması örnek olarak gösterildi. Kararda ayrıca referanduma sunulacak anayasa değişikliği ile ilgili kaygılar da not edildi. Kararda, OHAL’in kaldırılması, medya ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar konusunda acil tedbir alınması ve anayasa değişikliği konusunda Venedik Komisyonu’nun tavsiyelerinin dikkate alınması talep edildi.

Denetim Komisyonu kararının AKPM’nin Genel Kurulu’nda onaylanması halinde Türkiye 1996 yılında dahil olup 2004 yılında çıkarıldığı denetim sürecine yeniden alınmış olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.