Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya Başbakanı Merkel: “Sonuna kadar Hollanda’nın yanındayım”

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ve Hollanda arasındaki gerilim hakkında konuştu. Hollanda’nın sonuna kadar arkasında olduklarını söyleyen Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Nazizm benzetmesine” de “kesinlikle kabul edilemez” diyerek tepki gösterdi.

Der Spiegel dergisinin internet sitesindeki habere göre; Münih’te ekonomiyle ilgili bir toplantıda konuşan Almanya Başbakanı Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ismini anmadan şunları söyledi: “Alman Parlamentosu’nda Türk yetkililerin, Nazi dönemi karşılaştırmalarını reddettim. Bu reddedişim elbette Hollanda gibi diğer dost ülkeler için de geçerli. Böyle karşılaştırmalar yapmanın bir anlamı yok. Özellikle de Hollanda gibi Naziler’den çok çekmiş bir ülke için böyle bir karşılaştırma kesinlikle kabul edilemez. Bu yüzden Hollanda’ya dayanışma ve desteğimizi göstermeliyiz.”

Öte yandan Merkel’in sözcüsü Steffan Seibert de, Hollandalılar’ın Naziler’den çok çektikleri yineledi ve Hollandalılar’ı böyle bir ideolojiyle yan yana göstermenin “kesinlikle kabul edilemez” olduğunu söyledi. Seibert, “en yakın partnerlerimizden ve dostlarımızdan biri olan bu ülkeye karşı yapılan hakaretler sona ermeli” şeklinde konuştu.

Türkiye ve Hollanda arasındaki gerilim, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 11 Mart’ta Hollanda’da düzenlemek istediği mitinge izin verilmemesiyle başlamıştı. Çavuşoğlu, Rotterdam’a uçacağını yinelemiş, ancak Hollanda makamları Çavuşoğlu’nun uçağına iniş izni vermemişti.

Karar Türkiye’de sert tepkiyle karşılanmış; Çavuşoğlu Hollanda’ya ekonomik ve siyasi yaptırımlar uygulanacağını söylerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda’yı “Nazi kalıntısı” olarak nitelendirmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.