Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ocak’ta cari açık 2,76 milyar dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün açıkladığı ödemeler dengesi istatistiklerine göre, cari işlemler açığı, önceki aya göre gerilerken geçen yılın Ocak ayına göre 561 milyon dolar artarak 2.762 milyon dolar oldu. 2,85 milyar dolarlık beklentinin altında kalan bu veriyle birlikte Türkiye’nin son 12 aylık cari işlemler açığı 33.163 milyon dolar oldu.

Bir önceki aya ilişkin veri 4.27 milyar dolardan 4.29 milyar dolara revize edildi.

Söz konusu verinin böyle gelmesinde, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 420 milyon ABD doları artarak 3.105 milyon ABD dolarına yükselmesi ve hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 232 milyon ABD doları azalarak 578 milyon ABD dolarına gerilemesi etkili oldu.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 125 milyon ABD doları tutarında azalarak 589 milyon ABD dolarına düştü.

Doğrudan yatırımlar bir önceki yılın aynı ayına göre 429 milyon ABD doları azalarak 360 milyon ABD doları tutarında gerçekleşti.

Portföy yatırımları 1.584 milyon ABD doları tutarında net giriş (net yükümlülük artışı) kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 649 milyon ABD doları net alım, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında ise 802 milyon ABD doları net satım yaptığı görülmektedir.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.