Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Adalet Divanı: İşveren başörtüsünü yasaklayabilir

Avrupa Adalet Divanı, işverenlerin belli şartlar altında işyerlerinde başörtüsü ve diğer dini sembollerin taşınması yasaklayabileceğine karar verdi.

Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı’nın kararına konu olan davanın başlangıcı Belçika’da yaşayan Müslüman bir kadın olan Samira Achbita’nın işyerinde başörtüsü takmak istemesi üzerine, işvereni tarafından işten çıkarılmasına dayanıyor. Deutsche Welle’nin haberine göre, Samira Achbita’nın çalıştığı güvenlik firması, işten çıkarma kararını, başörtüsü ve diğer görünür dini sembollerin taşınmasını yasaklayan işyeri yönetmeliğine dayandırmıştı.

Avrupa Adalet Divanı, önüne gelen davada işyerini haklı buldu. Mahkeme; müşterilere karşı siyasi, dini ve felsefi  tarafsızlığının korunmasının; söz konusu işyeri yönetmeliği ve benzeri yönetmeliklerin yaratacağı “dolaylı bir ayrımcılığa” ağır bastığına karar verdi. Kararda, bu yönde bir kuralın, müşterilerle doğrudan ilişkide olan çalışanlar için daha da önemli olduğu vurgulandı. Kararda ayrıca, böyle bir yasağın meşru olması için, belli bir gruba yönelik değil genel olmasının şart olduğu vurgulandı.

Avrupa Adalet Divanı’nın bu kararı Avrupa Birliği üyesi ülkeler için emsal teşkil ediyor. Üye ülkelerdeki mahkemelerin, kararlarında Lüksemburg’daki Divan’ın hükümlerini göz önünde bulundurması gerekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.