Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Davutoğlu, Merkel ve Rutte arasında “gizli” mülteci anlaşması iddiası

Alman Die Welt gazetesi muhabiri Robin Alexander, Mart 2016 tarihinde imzalanan Avrupa Birliği (AB) – Türkiye sığınmacı anlaşması öncesindeki görüşmelerin detaylarını dün piyasaya çıkan kitabında kaleme aldı.

Alman gazeteci Robin Alexander’ın, “Sürüklenenler-Merkel’in Sığınmacı Politikası” isimli kitabından bazı kısımlar Die Welt gazetesinde yayınlandı. Kitaptan alıntılanan kısımlarda, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun, 7-8 Mart 2016 tarihinde düzenlenen AB-Türkiye Zirvesi’nden bir gece önce, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve o tarihteki Avrupa Birliği dönem başkanı Hollanda’nın Başbakanı Mark Rutte’yle yaptığı görüşmelerin ayrıntıları da yer alıyor.

Kitabın ilgili kısmında, Merkel ve Rutte’nin, şimdiye kadar bilinenin aksine Davutoğlu’na somut sözler verdikleri iddia ediliyor. Ancak bu sözlerin yazılı anlaşmaya geçmediği ve kamuoyuna açıklanmadığı, sadece “sözlü bir anlaşma” olarak kaldığı belirtiliyor. Kitaptaki bilgiye göre; Merkel ve Rutte, Davutoğlu’na Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye’den her yıl 150 bin ila 200 bin arasında sığınmacı kabul etmesi sözünü verdiği ve üçlünün anlaştıkları kararların, ertesi günkü zirvede Türkiye’nin teklifiymiş gibi sunulduğu savunuluyor. Üç başbakan arasındaki görüşmeden diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerin haberdar edilmediği de kitaptaki ilginç bilgiler arasında yer alıyor.

Merkel üye ülkelere baskı yapmış

Kitapta ayrıca Almanya Başbakanı Merkel’in, sığınmacıların tamamının Almanya ve Hollanda’ya geleceği endişesiyle, diğer AB üyesi ülkelere kota konusunda baskı yaptığı da iddia ediliyor. Gazeteci Alexander, kitabında yer alan bilgileri, o tarihteki görüşmelere bizzat katılmış isimlere dayandırıyor.

Ne olmuştu?

Ana gündem maddesi Suriye ve sığınmacı krizi olan ve 7-8 Mart 2016 tarihlerinde düzenlenen AB-Türkiye Zirvesi’nde taraflar uzlaşmaya varmışlar ve 20 Mart tarihinde sığınmacılarla ilgili anlaşma yürürlüğe girmişti. Anlaşmaya göre Türkiye, Yunanistan’a yasa dışı yollardan ulaşan sığınmacılar Türkiye’ye geri gönderiliyor. Yine aynı anlaşmaya göre, Yunan adalarından Türkiye’ye geri gönderilen her Suriyeli sığınmacı için, Türkiye’den bir Suriyeli sığınmacı AB’ye veriliyor. Bu prosedürden doğan her türlü masrafı da AB üstleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.