Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın ikinci seyahat yasağı da yargıdan döndü

ABD’nin Hawaii eyaletindeki bir federal yargıç, Başkan Donald Trump’ın ikinci seyahat yasağı kararnamesinin yürütmesini ülke genelinde durdurdu. Yargı aleyhinde bir karar vermeseydi, kararname bugün yürürlüğe girecekti.

Federal Yargıç Derrick Watson’ın iptal ettiği başkanlık kararnamesi çoğunluğu Müslüman olan 6 ülkenin vatandaşlarının 90, sığınmacıların ise 120 gün boyunca ABD’ye girişini yasaklayacaktı.

Böylece Trump’ın seçim vaadi olarak sunduğu Müslüman ülkelere ve sığınmacılara yönelik seyahat yasağı getirme girişimi, ikinci defa yargıdan dönmüş oldu.

Söz konusu kararnamenin iptali için birçok eyalette dava açılmış, Hawaii’de açılan davada, insanların uluslarına göre farklı muameleye tutulmasının ayrımcılık olacağı, bu nedenle kararnamenin ABD anayasasına aykırı olacağı savunulmuştu.

Dava dosyasında kararname aleyhinde öne sürülen diğer gerekçeler ise; turizmin olumsuz etkilenmesinin yanı sıra ülkenin yabancı öğrenci ve işçi kaynaklarının kesilmesi.

Yargıç Watson: “Hükümetin savlarının mantıksız olduğu çok açık”

Hawaii’deki federal mahkeme kararında, Trump’ın açıklamalarını kendisine karşı kullandı. Federal Yargıç Derrick Watson, kararında, söz konusu kararnamenin Trump’ın seçim kampanyasından ve oradaki “Müslüman yasağı” söyleminden bağımsız olarak ele alınamayacağındı savundu.

Yargıç Watson kararında, “Hükümetin savlarının mantıksız olduğu çok açık” dedi.

Watson, ayrıca bazı Müslümanlara ayrımcılık uygulayan bir kararnamenin yasal açıdan tüm Müslümanlara ayrımcılık uygulayan bir kararname kadar kabul edilemez olduğuna da hükmetti.

Trump hükümeti, kararı temyiz mahkemesine götürebilir fakat ilk kararnamesinin engellenmesine karşı yasal mücadelesini temyizde kaybettiği için temyizde de lehte bir karar çıkması beklenmiyor.

Trump: “Tehlike çok açık, başkanlık kararnamesine duyduğumuz ihtiyaç da bir o kadar açık”

Karardan sonra Nashville’deki bir mitingde konuşan Trump, kararı “berbat” olarak nitelendirdi. Kararın bir yargıç tarafından siyasi nedenlerle verildiğini dile getiren Trump, Anayasa Mahkemesi’ne götürmek dahil olmak üzere hükümetine gereken her şeyi yapacağını sözlerine ekledi. Trump şöyle konuştu: “Size bir şey söyleyeyim; ilk yasağa dönmemiz ve sonuna kadar gitmemiz lazım. Tehlike çok açık, yasa çok açık, başkanlık kararnamesine duyduğumuz ihtiyaç da bir o kadar açık.”

ABD Adalet Bakanlığı sözcüsü Sarah Isgur Flores de konuyla ilgili olarak yaptığı bir açıklamada “Adalet Bakanlığı, federal bölge mahkemesinin kararına şiddetle karşıdır. Başkan’ın kararnamesi, ulusumuzun güvenliğini korumaya yönelik yasal yetkisinin tamamen içerisindedir ve Adalet Bakanlığı, söz konusu kararnameyi mahkemelerde savunmaya devam edecektir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.