Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya Başbakanı Merkel: Türk siyasetçiler Nazizm benzetmelerine son vermeli

Türkiye ve Avrupa ülkeleri arasındaki siyasi kriz karşılıklı açıklamalarla derinleşiyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Nazizm suçlamalarına cevap verirken, dün Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin genel başkanlığına seçilen Martin Schulz da Erdoğan’ı hedef aldı. Öte yandan Danimarka; Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçisi’ni  Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Merkel tepkili: “Nazi benzetmeleri son bulmalı”

Daha önce Nazizm karşılaştırmalarının “kabul edilemez” olduğunu ve bu tarz karşılaştırmalara bir son verilmesi gerektiğini söyleyen Başbakan Angela Merkel, bugün Hannover kentinde konu hakkında bir kez daha konuştu. “Türk liderlerin yaptığı Nazi benzetmelerinin son bulması gerektiği”ni tekrarlayan Merkel, Türk siyasetçilerin Almanya’da referandum etkinliği yapmasının yasaklanabileceğini söyledi.

Sosyal Demokrat Parti’nin yeni genel başkanı Schulz da Erdoğan’ı hedef aldı

Diğer yandan, Almanya genel seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı olacağı Şubat ayında açıklanan Martin Schulz, haftasonu yapılan parti kongresinde genel başkanlığı da selefi Sigmar Gabriel’den devraldı. Delegelerin tümünün oyunu alan Schulz, partinin 153 yıllık tarihinde bu oranı yakalayabilen ilk lider oldu. Kongre sonrasında ARD televizyonuna açıklamalarda bulunan Schulz; Türkiye ile Almanya’nın yaşadığı kriz konusuna da değindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Almanya Başbakanı Angela Merkel’i “Nazi tarzı uygulamalarda bulunmakla” suçladığı konuşmasına sert tepki gösteren Schulz, bir başbakanın bu şekilde aşağılanmasının “küstahlık” olduğunu söyledi. Schulz ayrıca Türk siyasetçilere getirilen miting yasaklarını desteklediğini de sözlerine ekledi.

Röttgen: Başkanlık sistemi gelirse AB-Türkiye müzakereleri sona erer

Alman Federal Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu’nun Hıristiyan Demokrat Parti’li (CDU) Başkanı Norbert Röttgen’in kullandığı ton ise Schulz’dan daha sertti. Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmesinin, “Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin sonu anlamına geleceğini” söyleyen Röttgen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “meşru devlet darbesi” planları yapmakla suçladı. Röttgen; Erdoğan’ın Nazizm karşılaştırmaları ile ilgili olarak sorulan bir soruya ise “biz o seviyede değiliz” diyerek yanıt verdi. Almanya Başbakanlık Müsteşarı Peter Altmaier ise katıldığı bir televizyon programında;  “kimse bize Nazi yöntemleri uyguluyorlar diyemez. Hiç kimsenin demokrasimizi sorgulamasına izin vermeyiz” şeklinde konuşarak tepkisini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan haftasonu yaptığı bir konuşmada, Almanya’yı PKK’ya destek vermekle suçlamıştı. Daha önce kullandığı Nazizm karşılaştırmasını tekrarlayan Erdoğan, bu kez Almanya Başbakanı Angela Merkel’i şahsi olarak hedef almış ve Merkel’i “Almanya’daki Türk kökenlilere Nazi uygulamalarında bulunmakla” suçlamıştı. Erdoğan ayrıca, “utanmasalar, yeniden gaz odalarını, toplama kamplarını gündeme getirecekler” ifadesini kullanmıştı.

Alman İstihbarat Şefi konuştu, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Kalın cevap verdi

Öte yandan Almanya’dan Türkiye ile ilgili bir başka açıklama da Federal İstihbarat Teşkilatı (BND) Başkanı Bruno Kahl’dan geldi. Deutsche Welle’nin Der Spiegel dergisinde haftasonu yayınlanan röportaja dayanarak verdiği habere göre Kahl; Türkiye’nin kendilerini 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında Gülen cemaat olduğuna ikna etmeye çalıştığını, ancak kendilerinin halen bu konuda şüpheler taşıdıklarını söyledi. Buna rağmen darbenin devlet tarafından kurgulanmış bir eylem olduğunu düşünmediklerini söyleyen Kahl, Gülen cemaatini “terörist örgüt” olarak tanımlamaktan kaçınarak, cemaati “dini ve seküler eğitim için bir araya gelmiş sivil bir oluşum olduğunu” savundu.

Kahl’ın açıklamalarına Türkiye’den cevap gecikmedi. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, CNN Türk televizyonuna konuştu ve Kahl’a şu sözlerle yanıt verdi: “FETÖ’ye kimlerin arka çıktığını göstermesi açısından çok ibretli bir tablo bu. Siz en son BND başkanının ne zaman açıklama yaptığını duydunuz? Çok nadirdir, Alman istihbarat başkanının böyle spesifik bir konuda çıkıp, hani genel bir güvenlik değerlendirmesi de yapmıyor, çok özel bir konudan bahsediyoruz. Bu konuda Alman istihbaratı BND başkanının çıkıp açıklama yapması çok yönlü okunması gereken bir şeydir. Bu Avrupa’da FETÖ’yü aklama operasyonudur.”

Danimarka Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçisi’ni çağırdı

Diğer taraftan Danimarka Dışişleri Bakanlığı; “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştiren Türk kökenli Danimarka vatandaşlarının Türk makamlarına şikayet edildiği” iddialarının Danimarka basınında gündeme gelmesi üzerine ve “konuyu netleştirmek amacıyla” Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.