Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD vizeyi nasıl zorlaştırıyor?

Reuters haber ajansının elde ettiği dört diplomatik talimata göre ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Büyükelçilikleri’ne ve Konsoloslukları’na, bulundukları ülkelerde vize başvuru sürecinde “daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gereken grupları” tespit etmeleri talimatını verdi. 

Reuters’ın haberindeki dört diplomatik talimatın ilk ikisi, ABD Başkanı Trump tarafından tekrar gözden geçirilerek yürürlüğe konulan ve çoğunluğu Müslüman altı ülkenin vatandaşlarına vize yasağı getiren başkanlık emrinin düzenlenmesine ilişkin. Gönderilen talimatlarda bu düzenlemelerin yanı sıra, vize başvurularında yapılan güvenlik incelemelerinin artırılması da emrediliyor. Yeni düzenlemelere göre vize başvurularında sorulan sorular artırılacak, başvuran kişinin geçmişiyle ilgili yapılan araştırmanın kapsamı genişletilecek ve şayet başvuru sahibi IŞİD’in kontrolü altındaki topraklarda bulunmuşsa, geçtiğimiz beş sene boyunca yaptığı sosyal medya paylaşımları taranacak.

Trump’ın vize yasağının mahkeme kararıyla durdurulmasının ardından, yeni bir talimata bu yeni getirilen düzenlemelerin bir kısmı kaldırıldı. Ancak, 17 Mart’ta gönderilen son talimatta ABD temsilciliklerinin, bulundukları ülkelerdeki bazı grupları daha ayrıntılı incelemeye tabi tutmak için tespit etmesine yönelik düzenleme korundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.