Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bulgaristan’da seçimin galibi merkez sağ

Bulgaristan seçimlerinin kazananı, yüzde 32.55 oyla eski başbakan Boyko Borisov’un partisi GERB oldu.
Bulgaristan’da Pazar günü gerçekleştirilen seçimlerin resmi olmayan sonuçları açıklandı. Eski Başbakan Boyko Borisov’un Kasım ayında istifa etmesi sonrası yapılan seçimleri, Borisov’un liderliğindeki merkez sağ parti olan Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) Partisi kazandı. Katılım oranının yüzde 51’de kaldığı seçimde, GERB Partisi oyların yüzde 32.55’ini aldı. Seçimden ikinci çıkan parti ise yüzde 27.02 oyla eski komünist partinin devamı olarak görülen ve Rusya ile iyi ilişkiler geliştirilmesini savunan Bulgaristan Sosyalist Partisi BSP oldu. Irkçı ATAKA’nın da içinde bulunduğu Birleşik Vatanseverler ise yüzde 9.12 oy oranıyla üçüncü sırada yer aldı.
Beş partinin meclise girdiği seçimde, üyelerinin çoğunu Türkler’in oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) de oyların yüzde 8.94’ünü alarak seçimi dördüncü sırada tamamladı. HÖH’ten kopanların kurduğu ve Türk hükümeti tarafından desteklendiği iddia edilen Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar (DOST) ise barajı aşamadı. DOST ile Hürriyet ve Şeref Halk Partisi’nin (HŞHP) kurduğu DOST Birliği oyların yalnızca yüzde 2.95’ini alabildi. Merkez Seçim Komisyonu’na göre, DOST Birliği yurt dışında verilen oyların
yüzde 17.14’ünü aldı. DOST Birliği’ne yurt dışından 22 binden fazla oy gelirken, HÖH yurt dışından gelen oyların yaklaşık 11 binine sahip oldu. Seçimler öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun Türkiye’de yaşayan Bulgarlar’a oylarını DOST’a vermeleri çağrısında bulunması sonrası
Türkiye, Bulgaristan seçimlerine müdahale etmekle suçlanmış; iki ülke yönetimleri arasında polemik yaşanmıştı. Ayrıca bazı Türk milletvekillerinin Bulgaristan’a girişi, “ulusal güvenliği tehdit ettikleri” gerekçesiyle yasaklanmıştı.
Seçimde meclise beşinci sıradan giren parti yüzde 4.16 oyla, petrol ve ilaç sektöründe faaliyet gösteren işadamı Veselin Mareşki’nin Volya (İrade) Partisi oldu.
Sonuçlara göre Bulgaristan’ın 240 üyeli parlamentosunda GERB 96, BSP 79, Birleşik Vatanseverler 27, HÖH 26 ve Volya 12 sandalyeye sahip olacak. Seçim sonuçlarının açıklanması sonrasında açıklama yapan eski başbakan Borisov, hükümet kurma sürecine en kısa sürede başlayacağını söyledi. İkinci olan Bulgaristan Sosyalist Partisi ise, koalisyona davet edilseler bile katılmayacaklarını duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.