Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gülen’in gizlice Türkiye’ye kaçırılması planında adı geçen Flynn, FBI itirafçısı olabilir

The New Yorker’dan Nicolas Schmidle, 2016’nın Eylül ayında Trump yönetiminin istifa eden ulusal güvenlik eski danışmanı Michael Flynn’in, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Türkiye – ABD İŞ Konseyi Başkanı Ekim Alptekin ile Fethullah Gülen’in ABD’de itibarsızlaştırılması ve Türkiye’ye iadesi konusunda görüştüğünü yazmıştı. Medyascope.Tv’nin de daha önce aktardığı, Türk yetkililerle Flynn arasındaki görüşmelerin mahiyetine dair yeni iddialar ortaya atıldı.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Flynn’in Trump’ın kampanya danışmanlığını yaparken Türk bakanlarla bir araya gelerek Fethullah Gülen’in gizli bir şekilde kaçırılıp Türkiye’ye götürülmesi hakkında görüştüğünü yazdı.

Wall Street Journal’ın yazısı, söz konusu görüşmelere katıldığı belirtilen eski CIA başkanı James Woolsey’in ifadelerine dayanıyor. Gazeteye konuşan Woolsey, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında 19 Eylül’de gerçekleşen görüşmeye, ABD’nin yasal iade süreci işletilmeden, Gülen’in çıkarılması için yapılması gerekenlerin konuşulduğu toplantıya sonradan dahil olduğunu belirtti.

Woolsey, söz konusu görüşmede yasal olmayan bir meselenin konuşulmasını şaşırtıcı bulduğunu da sözlerine ekledi.

James Woolsey, görüşmedeki esas fikrin Gülen’i gece yarısı gizlice kaçırmak olduğunu söyledi; ancak konuşmaların farazi ve ucu açık olduğunu da vurguladı.

https://www.youtube.com/watch?v=UyDgIzvOdgk

Woolsey’nin altını çizdiği bir diğer nokta ise söz konusu görüşmelerin mahiyetinden önceden haberdar olmaması. CIA eski direktörü, Intel Group’ta danışman olarak yer alacağını ancak konuşulanları duyduktan sonra alacağı ücreti de geri çevirdiğini söyledi. Woolsey, söz konusu görüşmelerle ilgili olarak Başkan Yardımcısı Joe Biden üzerinden Obama yönetimini bilgilendirdiğini de açıkladı.

Woolsey, yasadışı iade fikrini kimin gündeme getirdiğini ve Flynn’in konuyla ilgili herhangi bir şey yapıp yapmadığını ise bilmediğini söyledi.

Michael Flynn’in sözcüsü Price Floyd ise Wall Street Journal’ın haberini yalanladı ve “General Flynn ne yasadışı eylemleri ne de yargı dışı iade ile ilgili herhangi bir şey tartışmıştır” dedi. ABD eski Başkan Yardımcısı Biden’ın sözcüsü de konu ile ilgili yorum yapmayacaklarını söyledi.

Wall Street Journal’a göre, Ekim Alptekin ve Berat Albayrak’ın sözcüleri de gazetenin sorduğu sorulara yanıt vermemiş. Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği ise, Türk yetkililerin Flynn’le görüşmesinden haberdar olduklarını ancak içeriği konusunda yorum yapacak yetkiye sahip olmadıklarını bildirdi.

Flynn’in FBI için itirafçılık yaptığı iddia ediliyor

Flynn’in uzun süredir ortalarda olmaması da bir süredir konuşuluyordu. Flynn’in sessizliğinin nedenine ilişkin bir iddia da ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın eski bir yetkilisinden geldi. Söz konusu iddiaya göre; Flynn FBI için itirafçılık yapıyor olabilir.

FBI, Trump’ın seçim kampanyası ekibinin Rusya ile irtibatlarını soruşturmayı sürdürüyor. Flynn, iddia edildiği gibi FBI için itirafçılık yapıyorsa, bu itirafların Rus yetkililerle yapılan görüşmelere ilişkin olduğu düşünülüyor.

Cumartesi akşamı CNN Tonight programına konuşan, ABD İç Güvenlik Bakanlığı eski yetkilisi olan şu an Harvard Üniversitesi’nde Uluslararası Güvenlik dersi veren Juliette Kayyem, kaynaklarından aldığı bilgilere göre “Flynn’in kayıplara karışmasının sebebinin FBI ile bir anlaşma yapmış olabileceğini” söyledi.

Kayyem, “Kaynaklarımdan aldığı bilgilere göre Mike Flynn, FBI ile anlaşma yapmış olabilir ve bir süredir ortalarda olmamasının sebebi bu olabilir” dedi.

Flynn’den ise henüz konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.