Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muhalif Rus siyasetçi Navalny 15 gün hapis cezasına çarptırıldı

Rusya’da geçtiğimiz Pazar günü son yılların en büyük protesto gösterileri düzenlendi. Eylemcilerin yolsuzlukları protesto ettiği ülke çapındaki gösterilerde en az 500 kişi gözaltına alındı. Gösterilerin fitilini ateşleyen muhalif siyasetçi Aleksey Navalny 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Pazar günü Rusya’nın birçok kentinde yolsuzluk karşıtı protesto gösterileri düzenlendi. Başkent Moskova’daki gösteriye yaklaşık 8 bin kişinin katıldığı açıklanırken; St.Petersburg, Vladivostok, Omsk, Novosibirsk gibi kentlerde de binlerce kişi sokaklardaydı. Rus polisinin göstericilere sert müdahalesi tepki toplarken, gözaltına alınan gösterici sayısının en az 500 olduğu bildirildi. “Kahrolsun Putin” sloganlarının atıldığı ve Başbakan Dimitri Medvedev’in istifasının istendiği protesto gösterilerinde gözaltına alınanlar arasında muhalif lider Aleksey Navalny de vardı. Daha önce tecilli hapis cezasına çarptırılan Navalny, Moskova’daki gösteriler sırasında bir metro istasyonu önünde gözaltına alındı. Navalny gözaltına alınırken polisle göstericiler arasında arbede yaşandı.

Pazartesi günü hakim karşısına çıkan Navalny, 15 gün hapis ve 20 bin ruble para cezasına çarptırıldı. Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’in maaşını aşan servet edindiğini ortaya koyan bir raporu hazırlayıp yayınlayan Navalny, protestoların fitilini ateşleyen isim olarak biliniyor. Navalny’nin söz konusu raporla ilgili Youtube’a yüklediği videosu 11 milyon kez izlendi. 40 yaşındaki hukukçu Navalny daha önce, 2018 yılında yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıklamıştı.

Avrupa Birliği gösteriler sırasında gözaltına alınan yüzlerce kişinin derhal serbest bırakılmasını talep etti. ABD Dışişleri Bakanlığı da, Rus polisinin göstericilere karşı sert tutumu ve müdahalesini kınayan bir açıklama yayınladı. BBC’de yer alan habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, göstericilerin gözaltına alınmasını “demokrasiye hakaret” olarak tanımladı.

Kremlin ise Batı ülkelerinden gelen çağrıları dikkate almadı. Deutsche Welle’nin haberine göre Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov; çağrıları dikkate almayacaklarını ve ‘Avrupa Konseyi üyeliğinden kaynaklanan yükümlülüklerin kimseye milli yasaları ihlal etme hakkını vermediğini’ söyledi. Haftasonu düzenlenen gösterilerin izinsiz olduğunu belirten Peskov, izinli gösterilerde dile getirilen taleplerin ise dikkate alınacağını ifade etti.
Türkiye Rusya Araştırmaları Merkezi (TÜRAM) kurucusu Aydın Sezer; Pazar günkü gösterileri daha öncekilerden ayıranın “genç katılımcıların yoğunluğu” olduğunu söylerken,  gösterilerin “yeni bir başlangıç olabileceğini” ifade etti. Aydın Sezer’le yapılan söyleşinin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.