Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump en önemli vaadine kendi partisini ikna edemedi

Uzun süren tartışmalar ve pazarlıklara rağmen ABD’de iktidarda olan Cumhuriyetçi Parti, sağlık sigortası yasasının değişikliğini öngören tasarıyı geri çekti. Trump iki aylık başkanlığına seyahat yasağına mahkeme engeli, Ulusal Güvenlik Danışmanı’nın istifa etmesi, ekibinin Rusya ile ilişkileri nedeniyle FBI soruşturmasının başlatılması gibi başarısızlıkları sığdırmıştı. Sağlık sigorta sistemi teklifinin de Kongre’den geçmemesi onun için büyük bir yıkım oldu. Üstelik bu teklif Trump’ın seçim vaatlerinin başında geliyordu ve göreve geldiğinde imzaladığı ilk kararnamede de yer almıştı. Fakat kendisinden önceki Başkan Barack Obama’nın getirdiği sağlık sigorta sisteminin yürürlükten kaldırılması şimdilik rafa kalkmış oldu.

Trump ve ekibi, söz konusu yasa değişikliği konusunda Temsilciler Meclisi’ni ikna edemedi. Perşembe günü yapılması öngörülen oylama Cumhuriyetçi temsilcilerin ikna edilememesi üzerine bir gün ertelenmişti. Ancak parti içinde yeterli desteğe ulaşamamaları üzerine Cumhuriyetçiler yasa değişikliği teklifini geri çekmek zorunda kaldı. Demokratların firesiz bir şekilde karşı çıktığı yasa değişikliğine Cuımhuiyetçiler içerisinde “Özgürlük Grubu” olarak bilinen aşırı muhafazakâr grubun ve milyonlarca Amerikalının sağlık sigortalarını kaybetmesinin Cumhuriyetçi Parti’nin desteğinin düşmesine yol açacağını düşünen ılımlıların da ikna olmamış olması Trump’ın planlarını suya düşürdü.

Temsilciler Meclisi Başkanı olan Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen isimlerinden Paul Ryan, yeterli ‘evet’ oyuna ulaşılamayacaklarının kesinleşmesi üzerine Amerikan Sağlık Hizmetleri Yasası’nı (AHCA) geri çekme kararını aldıklarını belitti.

paul ryan
(Temsilciler Meclisi Başkanı olan Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen isimlerinden Paul Ryan)

Cuma günü, daha önce oylamanın yapılacağı ilan edilen saatte kameraların karşısına geçen Ryan bunun kendileri için çok üzücü bir gün olduğunu ama yasayı geri çektiklerini söyledi. Ryan yasayı oylamaya sunmadan geri çekmenin kendi önerisi olduğunu da sözlerine ekledi.

Trump: “Ne olacağını göreceğiz”

Ryan’ın ardından Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te gazeteciler ile kısa bir söyleşi yapan Trump da özellikle Demokratların hiç fire vermemesi nedeniyle yeni yasanın onay alamayacağının ortaya çıktığını, bu sebeple yasayı oya sunmaktan vazgeçtiklerini söyledi ve  “ne olacağını göreceğiz” demekle yetindi.

Halbuki Cumhuriyetçi Parti Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğa sahip. Amerikan basını, seçim kampanyası sırasında “Obamacare” olarak anılan sağlık sigortası sistemini değiştireceğine dair defalarca söz veren Trump’ın Cumhuriyetçi Parti içindeki aşırı muhafazakâr Özgürlük Grubu’nu ikna edememiş olmasını büyük bir yenilgi olarak tanımlıyor.

Özgürlük Grubu’nun muhafazakâr üyelerini kazanamaması Trump’ın ve Ryan’ın hanesine koca bir eksi olarak yazılmış oldu. Üstüne üstlük, siyasi geleceklerinden endişeli bazı ılımlı Cumhuriyetçilerin daha da tedirgin hale geldiği ileri sürülüyor. Yapılan değerlendirmelerde iki noktanın altı çiziliyor: Birincisi, Cumhuriyetçi Parti’nin parlak isimlerinden Ryan’ın siyasi kabiliyetine ciddi olarak gölge düşmüş oldu. İkinci olarak da bir zamanlar tek ses olan Cumhuriyetçi Parti’nin de siyasi olarak köşeye sıkışmış olduğunun altı çiziliyor.

Cumhuyetçiler’i Kongre’de zor günler bekliyor

Cumhuriyetçilerin içerisindeki anlaşmazlıklar Kongre’nin önümüzdeki günlerdeki faaliyetlerine de sekte vurabilir. Kongre’ye gelmesi beklenen dosyalar arasında Trump’ın çok önem verdiği vergi reformu, altyapı harcamaları ve bütçe de var.

Ryan’ın ikna edemediği Özgürlük Grubu, aşırı muhafazakâr bir oluşum ve tasarının geçmesinin önündeki en büyük engel. Zira grup, yeni yasanın Obamacare’in birçok kilit hükmünü koruduğunu ve bu hükümlerin değişmesi gerektiğini savunuyor.

Trump ile Beyaz Saray’da görüşen Grup Başkanı Mark Meadows, “Elbette ‘evet’ demek istiyoruz ama gayet mantıklı taleplerimiz var ve umuyoruz ki bunlar dikkate alınacak ve üzerinde uzlaşılacak” demişti.

FILE - In this Sept. 19, 2013 file photo, Rep. Mark Meadows, R-N.C, speaks on Capitol Hill in Washington. The 2012 election should ave been a good one for Democrats running for Congress in North Carolina. Together, they received a total of 2.2 million votes_nearly 100,000 more than their Republican opponents. But when the votes were divvied up among the state's 13 House districts, the Democrats came up shot, way short. (AP Photo/J. Scott Applewhite, File)
(Özgürlük Grubu’nun lideri Mark Meadows)

Sağlık reformunun değiştirilmesi ile ilgili tartışmalar süresince Trump’ın grup üyelerini, eğer tasarıyı desteklemezlerse 2018’deki Kongre seçimlerinde kaybedecekleri yönünde uyarmıştı. Ancak Cumhuriyetçilerin sert kanadı olan Özgürlük Grubu, partinin birliğinin bozulması pahasına taleplerinden vazgeçmeyeceğe benziyor.

Demokratlar siyasi rüzgarı arkalarına aldı

Yasa değişikliği konusunda fire vermeyen Demokratlar ise, Cumhuriyetçiler içerisindeki anlaşmazlıklardan memnun ve arkalarına aldıkları rüzgarla vergi reformu, bütçe ve altyapı harcamaları konusunda da Trump yönetimini bozguna uğratmaya hazırlanıyorlar.

Temsilciler Meclisi’nde azınlıkta bulunan Demokratların lideri Nancy Pelosi, Perşembe günü yaptığı açıklamada, tasarının oylanmasını parti içi uzlaşma olmadan aceleye getiren Trump’ın, “acemice bir hata yaptığını” söylemiş ve bu acemi hatanın Demokratların lehine olacağını savunarak “Onlar için kötü bir gün” demişti.

Trump yönetiminin Obamacare ile ilgili yasa değişikliği teklifi sağlık hizmetlerinde piyasa ekonomisine dayalı bir uygulamayı öngörüyor. Yedi yıl önce yürürlüğe giren sağlık sigortası reformundan 20 milyon Amerikalı yararlanıyor ve Obama’nın yasası sayesinde sağlık sigortası olmayan Amerikalıların oranı yüzde 16’dan yüzde 9’a düşmüş durumda. Ancak Trump yönetimi kamu harcamalarını artırdığı gerekçesiyle Obama’nın sağlık sistemini sonlandırmak istiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.