Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Af Örgütü: “Irak’taki sivil ölümlerinde koalisyonun ciddi ihmali var”

Uluslararası Af Örgütü’nün yayınladığı rapora göre koalisyon güçleri ve Irak ordusu, 17 Mart’ta gerçekleştirilen hava saldırısından önce Musul’da yaşayan sivillere evlerinde kalma çağrısı yapmış. Koalisyon, 150’den fazla sivilin ölmesine neden olan hava saldırısını kendi güçlerinin gerçekleştirdiğini açıklamış ve konuyla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Son haftalarda Irak’ta hayatını kaybeden sivillerin sayısı büyük bir artış gösterdi. ABD ordusu bunun sebebinin Musul’da ve diğer şehirlerde IŞİD’e karşı süren operasyonların hız kazanması olduğunu söylüyor. Ancak, Uluslararası Af Örgütü’ne göre ölümlerin artışının müsebbibi ABD’nin başını çektiği uluslararası koalisyonun ihmalkârlığı.

Uluslararası Af Örgütü, konuyla ilgili açıklamasında şöyle yazdı: “Doğu Musul’da topladığımız deliller, ABD’nin başını çektiği uluslararası koalisyonun içinde sivillerin yaşadığı evlere düzenlediği hava saldırılarıyla ilgili tehlikeli bir örüntüye dikkat çekiyor. Sivil ölümlerindeki artış, koalisyon güçlerinin bu ölümlerin önüne geçmek için gerekli önlemleri almadığını gösteriyor. Bu uluslararası savaş hukukunun bariz bir ihlali.”

Saldırıda sağ kalan Musullular, savaş şiddetini arttırdıkça şehri terk etmemelerinin sebebinin, Iraklı yetkililerden gelen evlerinde kalmalarına yönelik talimatlar olduğunu belirtiyor. Sivillere evlerinde kalma çağrısı yapılmış olması, hava saldırıları sonucu gerçekleşen sivil ölümlerinde ihmal şüphesini daha da artırıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.