Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı New York’ta tutuklandı

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, New York JFK Havaalanı’nda Reza Zarrab davası kapsamındaki suçlamalara bağlı olarak tutuklandı. Hakan Atilla’nın yarın hakim karşısına çıkması bekleniyor. Başsavcılığın yayınladığı 40 sayfalık suç duyurusunda, Reza Zarrab ile Hakan Atilla’nın telefon konuşmalarına yer verildi.

ABD Adalet Bakanlığı’nın yaptığı resmi açıklamaya göre, M.Hakan Atilla’nın 27 Mart tarihinde gözaltına alındı. Yapılan açıklamada, Hakan Atilla’nın Amerikan mali sistemine erişimi kolaylaştırmak için Halk Bank’taki pozisyonunu kullandığına yer verildi. Bu yolla İran kuruluşlarına yönelik uygulanan yaptırımlara aykırı hareket ettiğini belirtti.

sil

“ABD ambargoları ile yasaklanmış olduğu halde İran Hükümeti ve diğer İran kurumları adına işlem yapmak için ABD finansal sistemini kullanarak ve işlemlerin gerçek durumunu saklamak suretiyle ABD kurumlarını dolandırarak aralarında Reza Zarrab da bulunan kişilerle işbirliği yaptığı” iddia ediliyor.

Preet Bharara’nın yerine gelen New York Güney Bölgesi Vekil Başsavcısı Joon H. Kim, “Büyük bir altın tüccarı olan Reza Zarrab’ın ABD finansal kurumlarını kullanarak, Amerikan ambargosunu ihlal etmek amacıyla hareket etmesine yıllarca Mehmet Hakan Atilla’nın yardım ettiğini” belirtti ve bu yaptıkları ile Atilla’nın “illegal olarak milyonlarca doları İran’a aktardığını” yazdı. Buna ek olarak, Atilla’nın, “sahte dökümanlar yaparak ve dökümanlar kullanarak Iran ambargosunun delinmesine yardım ettiği” öne sürülüyor.
FBI Direktör Yardımcısı William F. Sweeney Jr: “İran, ambargoyu delmek ve ABD yasalarını ihlal etmek için her türlü yolu kullanacağını gösteriyor. Bu davadaki çalışmamız, ‘yardıma muhtaç insanları beslemek amaçlı insani yardım’ görüntüsü altında ABD bankalarından muazzam miktarda para aktardıklarını göstermektedir. Bu durumda, bir Türk finansal bir kurumunu kullandılar. FBI ve ABD İstihbaratının analistleri ve araştırmacıları İran’ın bu yasadışı faaliyetinin her birini  tespit edip durdurana kadar çalışmalarını sürdürecektir.”
Hakan Atilla’ya yönetilen suçlamalar:
  • Zarrab ve ortaklarının İran ambargosunu delmek amaçlı sahte, hileli belgeler yaratmak ve kullanmak
  • Bu işlemleri ‘insani yardım’ kisvesi altında gizlemek

Reza Zarrab bir senedir cezaevinde

22 Mart 2016’dan beri tutuklu olan İran asıllı iş adamı Reza Zarrab, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yönettiği şirketler ağıyla İran yaptırımlarının etrafından dolaşmakla suçlanıyor.

ABD’li savcılar, Zarrab ve hakkında tutuklama kararı çıkarılan iki kişinin 2010 – 2015 döneminde aralarında Bank Mellat’ın da bulunduğu büyük İranlı şirketlere finansman sağladığını iddia ediyor.

Reza Zarrab ile aynı cezaevinde

Hürriyet New York ve Birleşmiş Milletler Temsilcisi Razi Canikligil, Atilla’nın 23 Mart’ta tutuklanarak Zarrab ile aynı cezaevine konulduğunu sosyal medya hesabından duyurdu.

Mehmet Hakan Atilla kimdir?

1970 yılında Ankara’da doğdu. Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu. Meslek hayatına 1995 yılında T. Halk Bankası A.Ş.’de Araştırma Geliştirme ve Planlama Müdürlüğü’nde Uzman Yardımcısı olarak başladı. Bankacılık Kartları ve Nakit Yönetimi Müdürlükleri’nde Uzman olarak görev aldıktan sonra Stratejik Planlama Daire Başkanlığı’nda Yönetmen ve Bölüm Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 22.06.2007-11.11.2011 tarihleri arasında Finansal Kurumlar ve Yatırımcı İlişkileri Daire Başkanı olarak görev yapan Atilla, 11.11.2011 tarihinden itibaren Uluslararası Bankacılık’tan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütmektedir.

“Reza Zarrab’ın yeni avukatlarına savcıdan ‘çıkar çatışması’ itirazı” başlıklı haberi okumak için burayı tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.