Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reza Zarrab’ın yeni avukatlarına savcıdan ‘çıkar çatışması’ itirazı

New York Times’ın dünkü haberine göre Manhattan Savcısı Joon Kim, Reza Zarrab’ın yeni avukatları Rudolph Giuliani ve Michael Mukasey’e “çıkar çatışması” gerekçesiyle itiraz etti. ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları ihlal etme, kara para aklama ve bankacılık sahteciliği suçlarından New York’ta tutuklu olarak yargılanan Reza Zarrab, davası ile ilgilenecek avukat kadrosuna New York eski belediye başkanı Rudolph W. Giuliani ve ünlü avukatlardan Michael B. Mukasey’i dahil etmişti.

New York Times muhabirlerine konuşan ismi verilmeyen bir kaynağın verdiği bilgilere göre; Giuliani ve Mukasey, geçtiğimiz ay Türkiye’ye gelip Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Zarrab adına görüşmüş.

Giuliani, ABD Başkanı Donald Trump’a yakınlığı ile biliniyor. Mukasey ise emekli bir federal hakim ve George W. Bush yönetiminin Adalet Bakanı. Tüm bunlar, Zarrab’ın Giuliani ve Mukasey ile anlaşmasının ardında Trump yönetiminin en üst mercileriyle pazarlık yapma niyetinin olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor.

Diğer bir ilginç nokta ise; Giuliani ile Mukasey’in 24 Şubat’ta Zarrab’ın ekibine katılmalarının ve bu ikilinin Ankara ziyaretlerinin ardından 12 Mart’ta Başsavcı Bharara’nın görevden alınmış olması. Öte yandan Zarrab’ın yeni avukatlarından olan Michael Mukasey, Başsavcı Bharara’nın yerine atanması beklenen Marc Mukasey’in babası.

Dün Manhattan Savcısı Joon Kim, eyalet yargıcına gönderdiği dilekçede, Zarrab’ın çıkarları için kullandığı iddia edilen en az 8 bankanın, Giuliani ve Mukasey’in bağlı bulunduğu hukuk bürolarının geçmiş ya da şu anki müvekkilleri olduğunu belirterek itirazda bulundu.

Eyalet yargıcına gönderdiği dilekçede, Zarrab’ın yeni avukatlarıyla ilişkilerinin yeni bir celsede görülmesi gerektiği bildiren savcı, söz konusu avukatların davaya dahlinin çıkar çatışması doğurabileceğini savunarak, avukatların davadan azlini istedi.

Zarrab’ın baş avukatı Benjamin Brafman ise konuyla ilgili olarak eyalet yargıcına bir mektup gönderdi. Brafman, mektubunda avukatarla ilgili ayrı bir celseye gerek olmadığını, söz konusu avukatların “duruşmaya hazırlanma sürecinde ya da duruşmada herhangi bir dahlinin olmayacağını, ne Giuliani’nin ne de Mukasey’in mahkeme huzurunda herhangi bir celp verme niyetinde olmadıklarını” belirtti.

Avukatların çalıştığı hukuk büroları olan Greenberg Traurig ve Debevoise & Plimpton’dan ise henüz itirazla ilgili bir açıklama gelmedi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.