Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Elvan Abeylegesse ve Gamze Bulut’un madalyaları geri alındı 

Doping yaptıkları saptanan milli atletlerden Elvan Abeylegesse’ye iki, Gamze Bulut’a ise dört yıl men cezası verildi. İki atletin de madalyaları geri alındı. 

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), 181 sayılı haber bülteninde güncellenen doping cezalı sporcular listesini yayımladı. Listede, milli atletler Elvan Abeylegesse ve Gamze Bulut da var.

2012 Londra Olimpiyatlarında 1500 metre kadınlarda 4:10.40 derecesi ile ikinci olup gümüş madalya alan ve Türkiye’yi sevince boğan Gamze Bulut’un daha sonra biyolojik pasaportunda anormal değerler tespit edilmişti. Bunun üzerine IAAF (Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği) tarafından savunması istenmişti.

Bulut, 2012 Londra’dan sonra uzun süre yarışmamıştı. 2014’te katıldığı Avrupa ve Dünya Salon atletizm şampiyonalarında da başarısız olan milli atlet, yaşadığı sakatlıkların iyi bir dereceyle koşmasına engel olduğunu söylemişti.

IAAF’den gönderilen yazıda, mart sonunda savunması alınan Gamze’nin argümanlarının yeterli görülmediği belirtildi. Savunması kabul edilmeyen Gamze 30 Mayıs 2016’dan başlamak üzere 4 yıl men cezası aldı. Ayrıca anormalliğin tespit edildiği tarih olan 20 Temmuz 2011’den itibaren katıldığı etkinliklerden de diskalifiye edildiği bildirildi. Böylelikle 2012 Olimpiyat Oyunları’nda kazandığı madalya da iptal edildi.

Aslı Abla arkandayım, koş

1

Milli atlet Gamze Bulut’un gümüş madalya aldığı yarışta, Aslı Çakır Alptekin de 4:10.23’lük derecesiyle  birinci olmuştu. Bu aynı zamanda Türkiye’nin atletizm dalında aldığı ilk olimpiyat altın madalyası olmuştu. Bitiş çizgisine yakın bir noktada Gamze Bulut’un, önündeki Aslı Çakır Alptekin’e “Aslı abla arkandayım, koş demesi” çok konuşulmuştu. O yarıştan gelen bu iki madalya daha ilk andan şüpheyle karşılanmış ancak bu şüphelere Türkiye’den tepkiler yükselmişti. Tepkilerin boyutu “Avrupa bizi kıskanıyor”a kadar gelmişti.

2015 yılında Alptekin’in doping yaptığı tespit edilmiş ve madalyası geri alınmıştı. Bulut’un da ceza almasının ardından o gün yaşanılan coşku yerini tamamen hüzne bıraktı.

Atletizm dalındaki Türk atletlerin %27’si dopingli

Sports İntegrity İnitiative hazırladığı dosyada 2012 Londra Olimpiyat Oyunları’na katılan ve atletizm dalında yarışan Türk atletlerin %27’sinin dopingli çıktığını açıklamıştı. Bu aynı zamanda Türkiye’yi dopingli atletler kategorisinde rekor oranla zirveye taşımıştı. Bulut’un kesinleşmiş sonucu bu oranı daha da arttıracak.

2

Abeylegesse’nin 2 madalyası geri alındı

Türkiye Atletizm Federasyonu, geriye dönük incelemesi sonucu 2007 Dünya Şampiyonası’nda alınan numunelerinde yasaklı maddeye rastlanan Elvan Abeylegesse için 31 Mart 2016’da 2 yıl men cezası vermişti. IAAF yaptığı açıklama ya göre ise Elvan Abeylegesse’nin 2007 Dünya Şampiyonası 10 bin metre gümüş madalyası ile 2008 Pekin’de kazandığı 5 bin metre ve 10 bin metre gümüş madalyalarını elinden aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.