Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump dediğini yaptı, Obama’nın iklim değişikliği düzenlemelerini iptal etti

ABD Başkanı Trump uzun zamandır vadettiği uygulamasını sonunda gerçekleştirdi. Gezegenimizin tehlikeli bir şekilde ısınmasıyla mücadele etmek için Obama döneminde uygulamaya konulan düzenlemeyi iptal etti.

Trump, Barack Obama’nın yürürlüğe soktuğu çevresel regülasyonların iptal sürecini başlatmak için başkanlık kararnamesi çıkardı. “Enerji Bağımsızlığı” başlıklı kararname için ABD Çevre Koruma Ajansı’nın (EPA) Washington’daki merkezinde düzenlenen imza töreninde Trump’a Başkan Yardımcısı Mike Pence, EPA Başkanı Scott Pruit ve Enerji Bakanı Rick Perry’nin yanı sıra bazı şirketlerin yöneticileri ve kömür madencileri de eşlik etti.

Trump, söz konusu kararnameyle, “Temiz Enerji İnsiyatifi” başta olmak üzere Obama yönetimi tarafından çıkarılan 6 çevresel regülasyonun iptali veya yeniden yazılması için EPA’ya hukuki süreci başlatma emrini vermiş oldu.

Temiz Enerji İnisiyatifi, enerji üretim tesislerinin neden olduğu karbon salınımını kontrol altına almayı hedefliyordu ve eski Başkan Obama’nın iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında hayata geçirdiği en önemli düzenlemelerden biri olarak değerlendiriliyordu.

Trump: “Bu kararname ekonomik özgürlükleri geri verecek”

Trump, kararnameyi imzalarken yaptığı konuşmada kararnamenin enerji üretimi ve istihdam için yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu söyledi. Trump, “Bu kararname, federal hükümetin aşırı kontrolünü ortadan kaldıracak; ekonomik özgürlükleri geri verecek; şirketlerimiz ve işçilerimizin uzun süre sonra eşit şartlarda zenginleşmesini, rekabet edebilmesini ve başarılı olmasını sağlayacak” dedi.

Trump’ın yeni kararnamesini başta kömür işletmeleri olmak üzere enerji şirketleri memnuniyetle karşılarken, çevre örgütleri ve birçok bilim insanı kararı şiddetle eleştiriyor.

Küresel ısınmaya karşı uygulanan regülasyonların hafifletilmesi ya da iptalinin ekonomiye kısa vadede fayda sağlayacağı öngörülse de uzun vadede ciddi kayıplara yol açacağı düşünülüyor. New York Times’a konuşan Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın direktörü Erik Solheim “Hiçbir ülke için iklim değişikliği gibi son derece ciddi ve gerçek bir tehditle mücadelenin seyrini değiştirecek zamanda değiliz. Bilim bize çok daha güçlü ve cesur hamleler yapmamız gerektiğini söylüyor” dedi.

ABD’li çevre örgütleri, Trump yönetiminin iklim değişikliğini ve küresel ısınmayı inkar etmesini protesto etmek için 29 Nisan Cumartesi günü başta başkent Washington olmak üzere birçok kentte yürüyüş düzenleyecek.

Trump’ın son kararnamesini ve bu kararın orta ve uzun vadeli etkilerini, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusundaki çalışmalarıyla da bilinen Ömer Madra ile konuştuk.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.