Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın vize yasağı “süresiz” askıya alındı

ABD’nin Hawaii eyaleti Federal Yargıcı Derrick Watson, daha önce geçici olarak durdurduğu Başkan Donald Trump’ın ikinci vize yasağını “süresiz şekilde” askıya aldı.

Trump tarafından 6 Mart tarihinde imzalanan söz konusu yasağı düzenleyen kararname, Müslümanlar’ın nüfusun çoğunluğunu oluşturduğu altı ülkenin vatandaşlarının 90, sığınmacıların ise 120 gün boyunca ABD’ye girişini yasaklamayı öngörüyordu.

Böylece, Başkan Trump’ın, getirmek istediği vize yasağı, ikinci bir karara kadar, hukuken engellenmiş oldu.

Mart ayında “hafifletilmişti”

Trump’ın seçim vaatleri arasında yer alan vize yasağı,  Ocak ayında uygulamaya konulmasından sonra ABD genelinde protestolara neden olmuş ve çeşitli federal mahkemeler tarafından verilen durdurma kararları sonrasında, Mart ayı başında “hafifletilerek” tekrar imzalanmıştı.

Trump bu yasağın, “teröristlerin ABD’ye girişini engellemeyi” ve “ABD vatandaşlarını korumayı” amaçladığını dile getirmişti.

16 Mart tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen yeni düzenleme, 15 Mart tarihinde Hawaii Federal Yargıcı Derrick Watson tarafından geçici olarak durdurulmuştu.

ABD Adalet Bakanlığı ve Hawaii eyalet avukatlarının taleplerini değerlendiren Yargıç Watson, daha önce vermiş olduğu “geçici” durdurma kararını  bu kez,  “süresiz”e çevirdi.

Temyiz süreci

ABD Başkanı Trump, daha önce yaptığı açıklamalarda, “durdurma” kararlarını Federal Yüksek Mahkeme’ye kadar götüreceğini söylemişti..

BBC’de yer alan habere göre, Trump yönetimi, federal yargıç tarafından alınan kararı,  önümüzdeki günlerde temyiz götürecek.

“İlk vize yasağına” karşı Seattle mahkemesinin verdiği durdurma kararının temyizde de onaylandığı göz önünde tutulduğunda, Trump’ın yargı mücadelesini bu kez kazanması ve temyiz mahkemesinden kendi lehine bir karar alması beklenmiyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.