Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail 26 yıl sonra Batı Şeria’da yeni yerleşim yeri inşasına onay verdi

İsrail 26 yıl sonra ilk defa, Batı Şeria’da yeni bir yerleşim yeri inşa edilmesini onayladı. İsrail Oslo Anlaşması’ndan bu yana, Batı Şeria ve Kudüs’teki mevcut yerleşim yerlerini genişletiyor ancak yeri mahallelerin inşa edilmesine izin vermiyordu. 

Yeni yerleşim yeri, Şubat ayında yıkılan Batı Şeria’daki izinsiz olarak yapılmış bir mahallede yaşayanlar için inşa edilecek. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Filistinlilere ait olduğu kanıtlandığı için mahkeme kararıyla boşaltılmak zorunda kalan mahallede yaşayan İsrailli yerleşimcilere başka bir yer bulacağına dair söz vermişti.

Filistin Kurtuluş Örgütü, İsrail’in kararıyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Bugün yapılan açıklama bir kez daha İsrail’in istikrar ve adil bir barıştansa, yasadışı yerleşimci nüfusa daha bağlı olduğunu kanıtladı.”

ABD yönetiminden İsrail’in kararına ilişkin bir açıklama gelmedi. Ancak bundan bir süre önce, ABD Başkanı Donald Trump Netanyahu’ya, birlikte düzenledikleri bir basın toplantısında “Sizden yerleşim yerlerini bir süreliğine beklemede tutmanızı istiyoruz” demişti.

İsrail’in 1967’de işgal ettiği Batı Şeria ve Kudüs’te inşa edilen 140 yerleşim yerinde toplam 600.000 kişi yaşıyor. Yerleşim yerleri uluslararası hukuk nezdinde yasa dışı sayılıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bir süre önce verdiği 2334 sayılı kararında, “İsrail hemen Doğu Kudüs de dahil olmak üzere, işgal altındaki Filistin topraklarındaki tüm yerleşim yeri faaliyetlerini durdurmalı” çağrısı yapmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.