Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela Yüksek Mahkemesi parlamentonun yetkilerine el koydu

Venezüela Yüksek Mahkemesi, Venezüela Parlamentosu’nun tüm yetkilerini süresiz olarak üzerine aldı. Venezüela Meclis Başkanı Julio Borges kararı “hükümet darbesi” olarak nitelendirdi.

Deutsche Welle’nin El Universal’den aktardığı habere göre; Venezüela Yüksek Mahkemesi, muhaliflerin çoğunluğu oluşturduğu parlamentonun tüm yetkilerini süresiz olarak üzerine aldı. Karara göre parlamentonun aldığı tüm kararlar hükümsüz sayılacak. Mahkeme söz konusu kararına gerekçe olarak, parlamentonun yasaları çiğnemesini ve yargı kararlarına uymamasını gösterdi. Mahkeme; kararını verirken, daha önce seçilmelerini geçersiz saydığı üç parlamenterin, parlamentonun oturumlarına alınmasını örnek gösterdi.

Venezüela muhalefeti: Karar “hükümet darbesi”

Venezüela muhalefeti Yüksek Mahkeme’nin kararına tepki gösterdi. Kararın arkasında Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun olduğunu savunan muhalifler, Maduro’yu diktatörlükle suçladı ve mahkeme kararına uymama çağrısı yaptı. Venezüela Parlamentosu Başkanı Julio Borges, kararın bir “hükümet darbesi” olduğunu söyleyerek, Venezüela halkını kararı protesto etmek için sokaklara davet etti. Muhalif liderlerden Henrique Capriles ise uluslararası toplumu konuya müdahil olmaya çağırdı.

Yüksek Mahkeme’nin bu kararı başta Venezüela’nın komşuları olmak üzere, dış dünyada da yankı yarattı. Peru, Caracas Büyükelçisi’ni geri çağırırken, Brezilya ve Kolombiya “durumun endişe verici olduğunu” duyurdu. Meksika ve ABD yönetimleri de gelişmeyi, demokrasi ve hukuk devleti ilkelerinin “darbe” aldığı şeklinde yorumladı.

Venezüela’da muhafazakârlar ve sosyalistler arasındaki iktidar mücadelesi yıllardır sürüyor

Bir süredir derin bir ekonomik krizin pençesinde olan Venezüela’da, muhalefet ve iktidarın sert mücadelesi yıllardır sürüyor. Ülkedeki muhafazakâr muhalefet, sosyalist devlet başkanı Maduro’nun görevinden alınması gerektiğin öne sürüyor. Aralık 2015’te muhalefet partilerinden oluşan bir ittifakın parlamentoda çoğunluğu ele geçirmesinden bu yana Yüksek Mahkeme parlamentodan çıkan birçok düzenlemeyi iptal etmişti. Venezüela’da Yüksek Mahkeme son olarak, parlamento üyelerinin dokunulmazlıklarını kaldırma kararı almıştı. Halihazırda birçok muhalif siyasetçinin cezaevinde olduğu Venezüela’da bu karar, iktidarın baskısını arttırması yolunda yeni bir adım olarak görülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.