Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransız müzisyen Jarre’dan, “Dünyanın Tüm Trumplarına” karşı İsrail’de konser

Yeryüzünün en alçak noktası ve dünyanın tuz oranı bakımından en tuzlu üçüncü gölü kabul edilen Ürdün-İsrail-Filistin sınırındaki Lut Gölü (Ölüdeniz), su seviyesinin alçalması nedeniyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Fransız müzisyen Jean-Michel Jarre, Lut Gölü’nün yaşadığı tehlikeye dikkat çekmek ve ABD Başkanı Donald Trump’ın çevre politikalarına karşı durmak için İsrail’deki Masada Kalesi’nde konser verecek.

Jarre, Ölüdeniz için kolları sıvadı

Elektronik ve new-age müziğin tanınan isimlerinden Jarre, Ölüdeniz’i kurtarmak için kolları sıvadı. Doğa harikalarından biri olan ve 60’lı yıllarda kurumaya başlayan Lut Gölü’nün seviyesi her yıl 1 metre alçalıyor ve böyle devam ederse 2050 yılında yok olacak. UNESCO iyi niyet elçilerinden biri olan müzisyen, 6 Nisan’daki konserini “Dünya Miras Listesi”ne 2002’de giren Masada Kalesi’nde verecek.

Masada Tepesi, Yahudiler için önemli bir kahramanlık hikayesine ev sahipliği yapması sebebiyle büyük önem taşıyor. Romalılar’a teslim olmak istemeyen 960 Yahudi, Masada Kalesi içerisinde gizlenerek kurtulma ümitlerinin tükendiği bir anda, 10 kişiyi kendilerini öldürmeleri için görevlendirirler. Yahudi direniş simgelerinden biri olan hikaye, sağ kalan bir kişinin anlatımıyla günümüze ulaştığı rivayet ediliyor.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Jarre, “Ölüdeniz’in, Masada Kalesi gibi UNESCO tarafından ‘Dünya Miras Listesi’ne alınmasını istiyorum. Bu bölge bütün insanlığı ilgilendiriyor. Bölgeyi korumak için elimizden gelenin en iyisini yapmamız lazım.” dedi. Jarre, İsrail’deki provaları esnasında verdiği demeçteyse “Bu konser, umarım, dünyanın bütün Trumpları’na karşı bir direniş oluşturacak” diye ekledi.

Barack Obama, Keystone XL projesini, boru hattı, kırılgan ekosistemlerden geçtiği için askıya almıştı. Donald Trump ise kanalın inşaasına yeşil ışık yaktı. Ayrıca kömür üretimini destekleyen bir kararnameye de kısa süre önce imza attı.

jarre lut

68 yaşındaki müzisyenin programı Fransız ve İsrailli müzisyen ve DJ’lerin performanslarından oluşuyor. 6 Nisan Çarşamba akşamı başlayacak olan konser, Cuma günü gündoğumuyla sona erecek.

Jarre’ın konserleri, ışık oyunları ve elektronik müziğin karışımından oluşan şovlarla biliniyor. Daha önce de yurtdışında büyük kalabalıkların karşısına çıkan müzisyenin, Moskova’daki konserini 3 milyon 500 bin kişi izlemişti. 1981’de Çin Halk Cumhuriyeti’nde verdiği konserle, ülkede konser veren ilk Batılı müzisyen unvanını almıştı. 4 kez konserlerindeki kişi sayısıyla Guinness rekorlar kitabına ismini yazdıran müzisyen, bu kez daha mütevazı bir kalabalık karşısına çıkmayı planlıyor. 10 bin kişiyle sınırlandırılan biletler, tüm dünyada 120 ve 720 euro aralığında satışa çıktı.

https://www.youtube.com/watch?v=7eolvRvvLuU

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.