Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hanefi Avcı’dan yeni kitap: “Erken Uyarı, Devlet Bilgisi”

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın “Haliç’te Yaşayan Simonlar: Dün Devlet Bugün Cemaat” (2010) ve “Cemaat’in İflası” (2015) kitaplarından sonra üçüncü kitabı: ‘Erken Uyarı, Devlet Bilgisi’ yarın (7 nisan 2017) piyasaya çıkıyor.

 Tekin Yayınevi’nden çıkan kitap, yedi bölümden oluşuyor:

  1. Bölüm: ‘Haliç’te Yaşayan Simonlar’ sonrası.
  2. Bölüm: Dün Cemaat, bugün FETÖ.
  3. Bölüm: Mürted’den mahşere 15 Temmuz.
  4. Bölüm: Yine mi kumpas? Siz de mi?
  5. Bölüm: Devlet güvenliğini tehdit eden yapılar.
  6. Bölüm: İki büyük plan ve bir operasyonla anayasa oylaması.
  7. Bölüm: Birlikte güçlü ve modern bir Türkiye için.

Darbe girişiminden iki gün sonra kumpas

Avcı, kitabın bir bölümünde darbe girişiminden iki gün sonra, 17 Temmuz 2016’da yaşanan bir olaydan bahsediyor. Buna göre 17 Temmuz 2016’da Ankara İl Emniyet Müdürlüğüne iki ihbarda bulunuluyor. İhbar maillerinde, WhatsApp üzerinden yapılan bazı mesajlaşmaların ekran görüntüleri bulunuyor.

HANEFİ AVCI FOTOĞRAF

Hanefi Avcı olayı kitabında şöyle aktarıyor:

“Bu ihbar e-maillerini Ankara Emniyet Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü bir üst yazı ile Emniyet mensuplarının kullandığı, darbe ile ilgili konuşmalar olduğu kanaatiyle Ankara Savcılığı’na ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bildirir.

Burada görüldüğü üzere, bazı insanlar kapalı olarak ileride yapılacak darbeyle ilgili görüşmeler yapmıştır. Bu konuşmaların bir kısmı 29 Haziran 2016 tarihli, yani darbeden on altı gün önce, o tarihteki bayramın hemen sonrasında yapılan bir işlem görünümündedir.

Buna bakıldığında da bazı kişilerin darbe tarihi öncesi, darbeye katılacak kişiler ve silahlarla ilgili konuları görüştükleri görülmektedir. Ve yine anlatım içerisinde ‘Temmuz’un 2. haftasından sonra denilerek darbenin tarihini bilen kişiler arasında geçen bir konuşma izlenimi verilmeye çalışılır.”

Kitapta yer verilen bu ihbar mailleri ve Whatsapp konuşmaları hakkında bilirkişi raporu hazırlanılmasına karar veriliyor. Zira, sonrasında operasyon yapılması planlanıyor. Ancak, 19 sayfalık bilirkişi raporunda Whatsapp konuşmalarının sahte olduğu ortaya konuluyor. Avcı şöyle devam ediyor:

“İftira edilmek istenen kişi geçmişte Cemaat’e karşı aktif tavır almış, Cemaat’in devlet içerisinde polis ve özel yetkili yargıda örgütlenerek kumpaslar hazırladığını, sahte isimler ve IMEI numaraları üzerinden çok kişiyi dinlediğini belirterek 2010’da Haliç’te Yaşayan Simonlar Dün Devlet Bugün Cemaat kitabını yazmış, bundan dolayı Cemaat tarafında tutuklanarak 3 yıl 9 ay tutuklu kalmış, çıkınca tekrar Cemaat’i eleştiren ‘Cemaat’in İflası’ kitabını yazan biri ise, birileri halen bu insana bunu yapıyorlarsa, yapanlara bir şey denmiyorsa artık buradan sonrasına ‘sözün bittiği ve suyun donduğu yer’ demek lazım”

Avcı, kitabında yaklaşan referanduma da değiniyor ve referandumda tercihinin ‘hayır’ olduğu şu cümlelerle ifade ediyor:

“Demokratik teamüllere aykırı, devlet sistemini zorlayarak bir operasyonla yapılmak istenen referandum ve rejim değişikliğine karşı, Ülkede fikir, düşünce ve basın özgürlüğünün sağlandığı, demokratik değerlerin hayata geçirildiği, hukukun üstünlüğünün tüm yönetimce benimsendiği bir iklim yaratılmasına katkı sunmak amacıyla yazdığım “Erken Uyarı, Devlet Bilgisi” adlı bu kitabın ülke sorunlarının çözümüne katkı sunarken şahsıma yeni sorunlar açmamasını diliyorum.”

Hanefi Avcı kimdir?

1956 Yılında Kahramanmaraş’ın Pazarcı ilçesinde doğdu. Polis Koleji’ni bitirdikten sonra Polis Enstitüsü’nde eğitimine devam etti.  Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1980 yılında mezun oldu. Polis Akademisi’nden mezun olduğu 1976 yılından 1984 yılına kadar Mersin, Gülnar ve Mut İlçe Emniyet Komiserliği ve Mersin Terörle Mücadele Şubesi’nde görev yaptı.

15 Ağustos Güneydoğu olaylarının başlamasıyla birlikte Diyarbakır İstihbarat Şube Müdür olarak görevlendirildi.  Burada 8 yıl görev yaptıktan sonra 4 yıl İstanbul İstihbarat Şube Müdürü olarak, ardından İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı; 28 Şubat döneminde kızağa çekilmesinden sonra 2003-2005 yılları arasında KOM Daire Başkanı, 2005-2009 yılları arasında Edirne İl Emniyet Müdürü, 2009-2010 yılları arasında Eskişehir İl Emniyet Müdürü görevlerinde bulundu.

‘Haliç’te yaşayan Simonlar’ kitabı sonrası Eylül 2010’da Merkez’e çekildi.

Susurluk olayları sonrası TBMM Araştırma Komisyonunda, terörle mücadele adı altında güvenlik kuvvetleri içerisinde çeteler oluşturulduğunu ifade etmesi üzerine hakkında davalar açıldı. Devletin gizli belgelerini temin etmek ve açıklamak suçlarından Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce tutuklandı, 10 gün hapis yattı.

Devlet içerisinde özellikle polis ve Özel Yetkili Yargı’da örgütlenen cemaatin, devlet içerisindeki yapılanmasını, komplolarını ve hukuka aykırı dinlemelerini anlattığı ‘Haliç’te yaşayan Simonlar, dün devlet bugün cemaat’ adlı kitabı hakkında onlarca adli ve idari soruşturma açıldı ve tutuklandı.

3 yıl 9 ay tutuklu kaldı. 4 ayrı terör örgütüne üye olmaktan suçlandı. İstanbul 4. Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nde Devrimci Karargâh davasında 15,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay incelemesinde bu cezayı 10 yıl olarak onadı. Savcı bozma talebinde bulundu, halen yargılaması sürmektedir. Oda TV davası İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.

Hakkında iki defa memuriyetten, dokuz defa meslekten ihraç olmak üzere yirmiden fazla disiplin cezası verildi. Bu kararlar üzerine emekli oldu. İhraç kararlarından birkaçı idare mahkemelerince iptal edildi, diğer davaları devam ediyor.

Hanefi Avcı, 10 Nisan Pazartesi günü Güne Bakış programında Gökçe Çiçek Kösedağı ve Burak Tatari’nin konuğu olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.