Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Suriye’nin hava üssünü 59 Tomahawk füzesiyle vurdu

ABD başkanı Donald Trump İdlib’e düzenlenen kimyasal saldırıya tepki olarak Suriye’ye bir füze saldırısı düzenlenmesi emri verdiğini açıkladı. ABD SAvunma Bakanlığı (Pentagon), kimyasal saldırıyı düzenleyen uçakların kalktığı tahmin edilen Şayrat Hava Üssü’ne 7 Nisna Cuma günü yerel saatle 04:45’te 59 Tomahawk üzesi fırlatıldığını ve saldırıda insani kaybın en az seviyede kalmasına dikkat gösterildiğini duyurdu.
“İdlib’e düzenlenen kimyasal saldırının ardından böyle bir olaya arkamı dönemem, Esad rejimine bakışım değişti” açıklamasını yapan ABD Başkanı Donald Trump, böylece, göreve geldiği günden bu yana ilk kapsamlı saldırı emrini vermiş oldu. Akdeniz’de konuşlanmış USS Porter ve USS Ross Savaş gemilerinden yerel saatle 04:45’te fırlatılan 59 Tomahawk füzesi 3-4 dakika süre ile Suriye’nin Şayrat Hava Üssü’ndeki uçak ve ikmal malzemelerini vurdu.

trump-syria-060417

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmesi sonrasında yanında kızı Ivanka Trump ve 2 gün önce Ulusal Güvenlik Konseyi’nden azlettiği danışmanı Stephen Bannon dahil danışmanları ile birlikte bir açıklama yapan Trump “Bu akşam, Suriye’de kimyasal saldırıyı düzenleyen üsse bir füze saldırısı emri verdim. Yıllarca Esad rejiminin tavrının değişmesi için yapılan bütün hamleler başarısızlıkla sonuçlandı. Bunun sonucu olarak mülteci krizi derinleşti, bölgede karmaşa büyüdü ve bu ABD ile müttefikleri için tehdit oluşturuyor” dedi.
Füze saldırısı ile ilgili bir açıklam ada Pentagon’dan geldi. Pentagon füzelerin USS Porter ve Ross savaş gemilerinden fırlatıldığını, saldırıda özellikle Suriye Uçaklarının, yakıt depolarının ve sistemlerinin hedef alındığını, Şayrat Üssü vurulduğunda burada Rus uçağı bulunmadığını duyurdu. Pentagon duyurusunda füze saldırısının Rus askeri yetkililere haber verildiğini ve insani kaybın en az sayıda tutulmasına özen gösterildiğini belirtti. Saldırıda kimyasal silah deposunun vurulmadığını ifade eden Pentagon Sözcüsü Davis, “bu saldırı Suriye rejiminin kimyasal saldırı kapasitesini yok etmeyecek ancak ciddi bir şekilde azaltacak” dedi.
Saldırının ardından bir açıklamada önümüzdeki Salı günü Moskova’da Rus yetkililerle görüşmeye hazırlanan Amerikan Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’dan geldi. Florida’da konuşan Tillerson “Bu harekat açıkça Başkan’ın gerektiği zaman sert eylemlere başvuracağının göstergesidir. Bu kimyasal saldırılara tepki vermeye geciktiğimiz sürece bu tip saldırıların normalleşmesine neden oluyoruz” dedi. Tillerson, ABD Başkanı Trump’ın füze saldırısı ile ilgili olarak Rusya Lideri Putin ile herhangi bir görüşme yapmadığını da açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.