Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya’da 8 bakan, 29 senatör ve 42 milletvekiline yolsuzluk soruşturması

Brezilya Federal Yüksek Mahkemesi 8 bakan, 29 senatör ve 42 milletvekili hakkında yolsuzluk soruşturması açılmasını kararlaştırdı.

Soruşturmanın kökeni 2014 yılında ortaya çıkan Brezilya devletine ait Petrobras şirketi ile ilgili Brezilya tarihinin en büyük yolsuzluk skandalına dayanıyor. Bu kapsamda geçtiğimiz aylarda yolsuzluk skandalının tüm Güney Amerika kıtasına yayıldığı anlaşılmıştı ve Brezilya Federal Cumhuriyet Başsavcısı Rodrigo Janot, 1 Hazirana kadar soruşturma bilgilerinin kamuoyuna duyurulmayacağını açıklamıştı. Ancak Federal Yüksek Mahkeme Yargıcı Edson Fachin tarafından 4 Nisan’da elektronik olarak imzalanan karar metni basına sızdı.

Soruşturma bakanlar, senatörler ve milletvekillerinin yanı sıra 3 vali, 1 sayıştay denetçisi ve 24 üst düzey siyasetçi ve yöneticiyi kapsıyor. Soruşturmalar Odebrecth adlı yapı ve mühendislik şirketinin 77 mevcut ve eski yöneticisinin ifadelerine dayanıyor. İfadelerde en sık rastlanan suçların ‘yolsuzluk, para aklama, kartel oluşturma ve ihale tekliflerinde dolandırıcılık’ olduğu görülüyor. Soruşturma açılan isimler arasında Brezilya’da en güçlü ikinci kişi olarak bilinen Başkan Michel Temer’ın özel kalemi Bakan Eliseu Lemos Padilha da bulunuyor.

Brezilya’da geçen yıl gerçekleşen yolsuzluk karşıtı protestolar sonucu Senato, Başkan Dilma Rousseff’i önce 6 ay süreyle görevden azletmiş daha sonra oylama sonucunda görevden almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.