Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çeçenistanlı eşcinseller için ‘acil eylem’ çağrısı

Çeçenistan’da yüzden fazla eşcinselin kaçırılarak işkenceye maruz bırakıldığı, en az 3 kişinin öldürüldüğü geçtiğimiz günlerde Rus gazetesi Novaya Gazeta tarafından duyurulmuş, Rus LGBTİ aktivistleri kaçırılma ve saldırı haberini doğrulamıştı. Birçok kişinin yakalanmaktan korktuğu Çeçenistan’da daha fazla kişinin öldürülmüş olduğundan şüpheleniliyor.

Uluslararası Af Örgütü, eşcinsellere yönelik baskı ve işkence politikasına karşı acil eylem çağrısı yaparak imza kampanyası başlattı. Rusya Araştırma Komitesi ve Çeçenistan Cumhuriyeti Araştırma Komitesi Yürütücü Başkanı’na yönelik imza kampanyası metninde şu ifadeler yer aldı: “Ülke içindeki güvenilir kaynaklara göre Çeçenya’da eşcinsel olduğuna inanılan yüzden fazla erkek kaçırılıyor, işkenceye uğruyor ve hatta öldürülüyor. Çeçenya yetkilileri ise yaşananları inkar ediyor, şakayla ve üstü kapalı tehditler ile geçiştiriyor. Rusya ve Çeçenya yetkililerine uluslararası hukuk uyarında ayrımcılığı önleme ve nefret suçlarını cezalandırma yükümlülükleri olduğunu hatırlatıyoruz. Yetkilileri, Çeçenya’da eşcinsel olduğu düşünülen erkeklerin kaçırıldığına ve öldürüldüğüne dair bildirimleri derhal, etkili ve kapsamlı bir şekilde soruşturmaya, bu suçları işleyenlerin ya da suça dahil olanların adalet önüne getirilmesini ve cinsel yönelimi nedeniyle tehlike altında olan herkesin güvenliğinin sağlanması için tüm adımları derhal atmaya çağırıyoruz.”

Çeçenistan’da kaçırılıp işkenceye maruz bırakıldıktan sonra salınanlar arasında bulunan Adam isimli bir kişi, vücutlarına elektrik verildiğini, tahta ve demir çubuklarla dövüldüklerini, kendilerinden diğer eşcinsellerle ilgili bilgi alınmaya çalışıldığını anlattı. The Guardian gazetesine konuşan ve “Bize hayvan olduğumuzu ve orada öleceğimizi söylediler” diyen Adam, işkence edilen diğer kişilere ne olduğunu bilmediğini, haberleşmenin çok tehlikeli olduğunu söyledi.

Rus LGBTİ aktivistleri, Çeçenistan’da olup güvenli bir yer arayan kişilerle haberleşmek için yardım hattı kurduklarını bildirdi. The Guardian’a konuşan Rus aktivist Igor Kochetkov, binlerce kişinin hem otoritelerden hem de ailelerinden saklanmak zorunda kalıp yardım istediğini aktardı.

Çeçenistan hükümeti ise iddiaları reddetti ve ülkelerinde eşcinsel birinin bulunmadığını söyledi. Devlet Başkanı Ramazan Kadirov’un sözcüsü Alvi Karimov, “Ülkemizde var olmayan kişileri gözaltına alıp baskı uygulamamız imkansızdır” açıklamasında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.