Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Göz Kararı (54): Zamanda yolculuk, Kerim Suner’le geleneksel baskı yöntemleri

Günümüzde her iki dakikada bir 19. yüzyılda çekilmiş olan bütün fotoğraflardan daha fazla fotoğraf çekiliyor …
 
1851 yılında geliştirilen Wet Collodion tekniğinde cam veya parlak siyah bir metal önceden hazırlanan kimyasal karışım ile kaplanıp, gümüş banyosunda bekletilerek ışığa hassas hale getiriliyor. Böylece cam veya metal plakanın üzerinde el yapımı bir film tabakası oluşuyor. Bu plaka fotoğraf makinesinin içine yerleştirilip, pozlamadan sonra da karanlık odada geliştirici ve sabitleyici banyo işlemlerine tabi tutuluyor. Bütün işlemin 5-10 dakika içinde tamamlanması gerek, aksi halde kimyasal maddeler kurur ve fotoğraf bozulur. Son olarak plaka verniklenir, uzun yıllar bozulmadan kalması sağlanır. 
 
1850’lerde yapılmış fotoğraflar günümüze kadar bozulmadan ulaşabilmiş. Bu tekniği kullanarak hazırlanan cam negatifler sayesinde fotoğraflar kağıda basılarak çoğaltılabiliyor, camın arkası siyah bir madde ile kaplanarak veya siyah metal kullanılarak da özgün pozitif imajlar elde etmek mümkün oluyor.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/317743252″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.