Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boston Maratonu’nda katılan ilk kadın, 50 yıl sonra tekrar koştu

50 Yıl önce Boston Maraton’un da koşan ilk kadın atlet olan Kathrine Switzer aynı maratonu tekrar koşacağını açıklamıştı.

1

1967 yılında gazetecilik okuyan bir üniversite öğrencisiyken Boston Maratonu’na katılarak koşmaya başlayan Switzer, maratonda yer alan ilk kadın sporcu olarak tarihe geçmişti. Ancak o gün bu duruma pek de alışık olmayan erkeklerin tacizine maruz kalan Switzer, yarışın organizatörlerinden Jock Semple tarafından koşudan zorla çıkarılmaya çalışılmıştı. Ancak kadın koşucu bütün engellemelere ve tacizlere rağmen koşuyu tamamlamayı başararak, “Kadınlar maraton koşamaz” mitini yerle bir etti.

Yarıştan sırasında basın mensuplarının “Neyi kanıtlamaya çalışıyorsun” sorusuna yaptığı açıklama oldukça basitti: “Sadece koşmaya çalışıyorum.

O koşudan beş yıl sonra, 1972 yılında kadınların Boston Maratonu’nda koşması resmi olarak onaylandı.

Switzer bütün engellemelere rağmen bitirdiği o yarıştan 50 yıl sonra, 121. Boston Maraton’unda ilk giydiği 261 numara ile yeniden koşma kararı almıştı. Numara bu koşudan sonra emekli edildi.

Switzer yaptığı açıklamada “Bu inanılmaz derecede özel bir durum. Sadece bir kadın olduğum için bir organizatörün beni koşunun dışına attığı o günlere bakın. Şimdi ABD’deki koşucuların yüzde 58’i kadın. Boston bu sosyal devrimin mikro kozmosu” dedi.

4:44:31 ile yarışı bitiren Kathrine Switzer, bu fotoğraf ile bir defa daha tarihe geçmiş oldu.

emre

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.