Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Göz Kararı (55): Tuna Uysal & Volkan Kızıltunç ile FUAM & İstanbul Foto Kitap Festivali

İstanbul Fotoğraf Kitabi Festivali’nin ikincisi 28-30 Nisan 2017 tarihlerinde Türkiye’nin en eski sanat okulu Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesinde kurulmuş ve kar amacı gütmeyen bir enstitü olan FUAM, (Fotoğraf Uygulama ve Araştırma Merkezi) tarafından düzenleniyor.

İletişim olgusu fotoğrafı bir dil olarak kabul etse de modern çağın galerileri ya da müzeleri tarafından tekil bir nesne olarak duvarlarda sergilenen fotoğrafın bünyesi nasıl kitap formunu kaldırabiliyor? Buna MOMA’nın fotoğraf bölümü Küratörü Quentin Bajac’ın bir sözü ile cevap verilebilir; “Fotoğraf artık duvara asılmıyor. Kitap formu fotoğrafın temellerini oluşturuyor. Bunun farkında olmalı ve müze kütüphaneleri ile işbirliği halinde olmalıyız. Etrafımız bu formdan oluşan ve biriktirmemizi gerektiren bir çok örnekle dolu.

Fotoğraf kitabı ya da “Fotokitap”, işlerini paylaşmak için daha özgür platformlar aramaya başlayan sanatçılara şöyle bir imkan sağladı; sanatçının elde ürettiği kitapların sayısının artması, bu üretimin her aşamasında sanatçının bağımsız olarak karar verebilmesi, içerik ve form açısından çeşitliliği arttırdı. Ayrıca sanatçının kitabı elde üretmesi, kitabın bir koleksiyon nesnesi olarak değerlenmesine de katkı sağladı. Fotokitaplar sanat dünyasında bir koleksiyon nesnesi olarak görülür oldu.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/318923930″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.