Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupalı inşaat devinden IŞİD’e vergi: CEO istifa etti!

Fransız Lafarge ve İsviçreli Holcim inşaat şirketlerinin oluşturduğu ortaklık olan Lafargeholcim Group’un 2012 ve 2014 yılları arasında Suriye’deki faaliyetlerine devam edebilmesi için IŞİD’in de dahil olduğu Suriyeli silahlı gruplara para ödediğinin ortaya çıkmasının ardından şirket CEO’su istifa etti.

2

“Kabul edilemez anlaşmalar yaptık”

Fransız basınına göre, şirket yetkilileri Suriyeli silahlı militanlara finansal yardımda bulunduklarını kabul etmişti. LafargeHolcim Group, Le Monde gazetesine Jalabiya’da bulunan çimento fabrikasının güvenliğini sağlamak için ‘kabul edilemez anlaşmalarda’ bulunduklarını ifade etmişti: “Şimdi bakınca, fabrikanın işlemesi için gereken koşulların sağlanmasının kabul edilemez olduğunu görüyoruz.”

15 Temmuz’da görevi bırakıyor

Olsen görevini 15 Temmuz’da bırakacağını ifade ederken, yerine biri atanana kadar bu görevi geçici olarak Genel Başkan Beat Hess’in üstleneceği açıklandı. Olsen, yaptığı açıklamada ise, istifa kararını Suriye meselesinden doğan ‘büyük gerginliği’ dindirmek amacıyla aldığını belirtti.

IŞİD kontrolünde faliyet

2010 yılında, Suriye’nin kuzeyindeki Celabiye kentinde bir çimento fabrikası açan Fransız Lafarge şirketi, IŞİD’in 2013 yılında bölgeyi kontrolü altına almasının ardından, fabrikanın faaliyetlerini sürdürebilmesi için IŞİD’e maddi ödemede bulundu. Lafarge’ın yerel yönetimi, malzeme taşıyan kamyonlarının her geçişinde yüklü bir geçiş parası ödemiş. Ayrıca çimento üretimi için kullanılan kaya, petrol gibi ham maddeler için de yüksek miktarda vergi vermiş.

4

Fabrikanın kontrolünü 2014’te ele geçiren IŞİD, Lafarge’dan 2014 yılındaki kârının yüzde 15’ini vergi olarak istemiş. Ancak Lafarge bunu reddedince, IŞİD fabrikaya el koymuş.

Lafarge’ın Celabiye kentinde kurduğu çimento fabrikası Orta Doğu’nun en modern ve en büyük fabrikalarından birisi olarak değerlendiriliyor. Fabrikanın yıllık üretim kapasitesi 2,6 milyon ton çimento. Fabrika, 600 milyon Euro’luk yatırım bedeli ile petrol sektörü dışında, Suriye’de yapılan en büyük yatırım olarak değerlendiriliyor.

Çimento fabrikasının güvenliğinin önce Suriye rejimi tarafından, ardından da 2014 yazından itibaren PYD’nin silahlı kolu YPG tarafından korunduğu dikkat çekiyor. IŞİD’in kafa keserek infaz yapmaya ve Suriye’de ilerlemeye başladığı 2013 yılından itibaren durum kontrolden çıkıyor ve Lafarge’ın çimento üretimi yavaşlıyor. Fakat savaş nedeniyle çimento fiyatları 50 kg’lık torbası 250 Suriye lirasından 550 liraya yükseliyor.

5

IŞİD’in Rakka ve Manbiç kentlerini ele geçirmesinin ardından Lafarge, Ahmed Jaloudi adında bir aracı göndererek IŞİD ile pazarlık masasına oturuyor. Pazarlıklara Ahmad Jaal da aracı oluyor.

Gaziantep, Ürdün ve Manbiç kentleri arasında mekik dokuyan aracı Jaloudi, Suriye Lafarge direktörü Frédéric Jolibois’ya 28Ağustos 2014 tarihinde gönderdiği mektupta, “IŞİD bizim işçilerin bir listesini istiyor. Bir kaç gün için izin koparmaya çalıştım ama reddettiler. Tele konferans öneriyorum” diyor.

IŞİD ile pazarlıkların ardından Lafarge kamyonlarının geçişi için, IŞİD’in “Halep vilayeti mali sorumlusundan” tamponlu bir geçiş belgesi elde eden Lafarge, rahatlıkla ham madde ulaşımını sağlıyor. Fransız Le Monde’a konuşan kaynaklar, “Lafarge’ın çimento yapımı için hergün yüzlerce kamyon kalker kayalık satın alıyor. Bunların geçişi için IŞİD’e para ödüyor. Kalker kayalıkları ise 2012’den itibaren Kürtler’in kontrol ettiği bölgeden Kürt işadamlarından alınıyordu. Çimento yapımı ve taşınması için gereken petrolü ise Rakka ve Dar ez Zor’da IŞİD’den almaktan başka çaresi yoktu” diye anlatıyor.

Lafarge’ın Eylül 2014’te 2 aylık vergi bedeli 30 bin euro’yu geciktirmesi üzerine aracı Ahmad Jamal, bunu Lafarge’ın Suriye yetkililerine bildirerek “Çok tehlikeli bir durum” olduğuna dikkat çekiyor.

Lafarge’ın aracısı Ahmad Jamal, yerel halk tarafından “savaş fırsatçısı” olarak biliniyor. Rakka kökenli Jamal, IŞİD ve yerel iş adamlarıyla güçlü ilişki kurarak savaş koşullarını kendi lehine kullanan bir isim olarak tanımlanıyor. Jamal, 9 Eylül 2014’te Lafarge’a gönderdiği mektupta “Dr. Talip Kürtleri ve diğer tarafları sakinleştirmek için elinden geleni yapsa da, Lafarge’ın ateşle oynadığını, söz verdiği vergilerini bir an evvel göndermesi gerektiğini, Lafarge’ın borcunu Dolar ve Euro cinsinden Lübnan’daki Dr. Talip’in hesabına yatırmasını” istiyor.

Dr. Talip olarak adı geçen Amro Talip ise, 28 yaşında, Suriye asıllı Kanadalı genç bir iş adamı. Harvard Hukuk Fakültesi’nin “Suriye’de çözüm” konferansa çağırdığı Amro Talip, kendisini “Suriye hükumeti ve Lafarge şirketi çevre yönetimi danışmanı, Türkiye’de Suriye sınırına yakın bir bölgede kurulan bir ithalat-ihracat şirketinin de sahibi” olarak tanıtıyor.

Lafarge ve Holcim Şirketleri

2

Merkezi Paris’te bulunan Lafarge şirketinin kuruluşu 1833 yılına uzanıyor. İnşaat malzemeleri üreten şirketin bugün 68 ülkede 160 fabrikası ve 68.000’i aşkın çalışanı bulunuyor. Zürih merkezli Holcim şirketi ise dünyanın en büyük ikinci çimento üreticisi konumunda ve dünya çapında yaklaşık 80 bin çalışanı bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.