Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKPM’den Türkiye kararı: 13 yıl sonra tekrar siyasi denetim

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türkiye’nin 2004 yılında çıktığı denetim sürecine geri dönmesini öngören tasarıyı bugün oyladı. Buna göre Türkiye yeniden siyasi denetim sürecine alındı. 
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeki ‘Türkiye’de Demokratik Kurumların İşleyişi’ konulu oturumun sonundaki oylamada, Türkiye’nin 2004 yılında çıktığı denetim sürecine geri dönmesini öngören tasarıyı onayladı. Karar 45’e karşı 113 oyla kabul edilirken, 12 parlamenter çekimser oy kullandı.
Bu kararla Türkiye, denetim sürecinden çıkarılıp bu sürece daha sonra yeniden dahil edilen ilk Avrupa ülkesi oldu. Avrupa Konseyi ilişkilerin devamından yana bir tavır sergiliyor ve konseyde bu kararın bir ceza olarak görülmemesi, ilişkilerin düzeltilmesi için bir fırsat olarak görülmesi yaklaşımı ağır basıyor. Denetim Komitesi, Mart ayında yaptığı basın açıklamasında, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL ilan edilmesiyle birlikte Türkiye’de “demokratik kurumların işleyişinde ciddi bozulmalar” olduğu gerekçesiyle denetim sürecine alınması çağrısı yapmıştı. Raporun görüşülmesinden sonra oylanacak karar tasarısında Türkiye’ye 35 maddeden oluşan tavsiyelerde bulunulduğunu bildirildi. Tasarıda, AKPM ile Türkiye arasındaki iş birliğinin sürmesi için bu tavsiyelerin yerine getirilmesi gerektiği ifade edildi.
Avrupa’da insan hakları destekleme kuruluşu Avrupa Konseyi’nin yürütme kolu olan AKPM’de 47 ülkeden 324 temsilci bulunuyor. AKPM’nin kuruluş amacı “insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü desteklemek” olarak tanımlanıyor.
AKPM’nin son kararını Kemerburgaz Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Alper Kaliber’le konuştuk.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.