Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Son bir yılda Suriye Savaşı’ndan daha fazla can aldı: Sıtma

Dünya sağlık örgütünün belirlediği 25 Nisan Dünya sıtma gününde, Türk-Alman Üniversitesi öğretim görevlisi Engin Arıkan ile sıtma hastalığını konuştuk.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/319375364″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Sıtmadan 2016’da yaklaşık 200 milyon insan hastalandı ve 400 bin insan hayatını kaybetti. Bir karşılaştırma yaparsak, sıtmadan sadece 2016’da hayatını kaybedenlerin sayısı Suriye iç savaşının tamamında ölen insan sayısından (yaklaşık 300 bin) fazla. Sıtmadan hayatını kaybedenlerin ağırlıklı bir çoğunluğu beş yaşından küçük çocuklar; sıtma aynı zamanda dünya çapında hamile kadın ölümüne en fazla neden olan etken. 2000 yılında bu ölüm oranı 800 bin seviyelerinde iken günümüzde önemli bir yol kat edildi. Ancak yine de özellikle Sahra Altı Afrika’da ölüm oranları hala çok yüksek.
484S14a-i1.0

Sıtmanın tedavisi ve korunma yöntemleri mevcut. Sıtma sivrisinekler ile bulaştığı için yatak tülleri ile çocukların uyku alanlarının koruma altına alınmasının oldukça etkili olduğu kanıtlanmış durumda. Against Malaria Foundation (Sıtma ile Mücadele Vakfı) ve Malaria Consortium (Sıtma Konsorsiyumu) gibi yardım kuruluşları bu tip müdahaleler ile sıtmayı birçok bölgede kontrol altına almış durumda. Yine bu yardım kuruluşlarına dünya çağında binlerce insan bağış yapıyor ve bu faaliyetlere destek oluyor. Bu tip bağışlar bağımsız denetim kuruluşları tarafından mevcut durumdaki en fazla etki yaratan bağış ve yardım tipi olarak nitelemekte.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.