Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye basın özgürlüğünde “kara liste” sınırında

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün yayınladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye geçtiğimiz yıla göre 4 basamak gerileyerek 180 ülke arasına 155’inci sırada yer aldı.

Türkiye geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda ‘gazetecilik yapmanın zor olduğu ülkeler’ kategorisinde yer aldı. Türkiye, listede son 12 yılda 56 basamak düştü. Eğer Türkiye 4 basamak daha gerilerse ‘kara liste’ olarak nitelendirilen kategoriye girecek.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, endeksle ilgili yaptığı açıklamada Türkiye’ye özel bir bölüm ayırdı. Türkiye’yi ‘ürkütücü ülkelerden biri’ olarak tanımlayan açıklamada “Darbe girişimi hükümetin eleştirel kalabilen az sayıdaki basın organını bir kenara süpürmesinin önündeki son engelleri de kaldırdı. Olağanüstü hal ilanı, yetkililerin  her ay onlarca basın kuruluşunu bir imzayla kapatmasını sağlarken, farklı seslerin ise yalnızca çok az satan gazetelere sıkışmasına yol açtı” denildi. Ayrıca 100’ü aşkın gazetecinin tutuklu olduğu vurgulanırken “Türkiye, dünyanın en büyük gazeteci hapishanesine dönüştü” ifadesine yer verildi.

SIRALAMADA İLK 10 ÜLKE

1- Norveç

2- İsveç

3- Finlandiya

4- Danimarka

5- Hollanda

6- Kosta Rika

7- İsviçre

8- Jamaika

9- Belçika

10- İzlanda

Listede son sıralarda ise Çin, Suriye, Türkmenistan, Eritre ve Kuzey Kore yer alıyor.

İtalya sıçrama yaptı

Basın özgürlüğünde en çok gelişme gösteren ülke ise 25 basamak yükselen İtalya oldu. Geçen yıl 77. sırada olan İtalya bu yıl 52. sırada yer aldı. Trinidad Tobago ve Fiji en çok gelişim gösteren diğer ülkeler.

Basın özgürlüğünde en çok gerileyen ülke ise Nikaragua. Geçen yıl 75. olan Nikaragua bu yıl 92. sırada.

Avrupa’da gerileme

Endekste basının en iyi koşullara sahip olduğu bölge Avrupa olsa da dikkat çekici bir gerileme görülüyor. Değerlendirmede Avrupa’da son beş yılda yüzde 17,5’lik bir gerileme olduğu belirtildi.

Listenin geneline bakıldığında, ülkelerdeki basın özgürlüğünün sınıflandırılması şöyle;

-% 8.9’u ‘iyi’

-% 18.3’ü ‘tatmin edici’

-% 32.7’si ‘sorunlu’

-% 28.3’ü ‘gazetecilik yapmak için zor’

-% 11.7’si ‘çok ciddi durum’

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.