Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aylardır hükümetsiz kalan Makedonya’da göstericiler meclisi bastı

Yüzleri maskeli yaklaşık 200 protestocu polis kordonunu delerek Makedonya meclisine girerek milletvekillerine saldırdı. Aylardır yeni hükümet kurulamayan ve siyasi bir krizde olan Makedonya’da protestocular meclise yeni meclis başkanının seçimi sırasında girdi.

Dün gece muhalefet partisi olan Sosyal Demokrat Parti ile Arnavut azınlık gruplarının temsilcilerinin oy kullanmasının ardından meclise giren göstericiler, muhalefet lideri Zoran Zaev’in de aralarında bulunduğu birçok milletvekiline saldırdı. Bağırarak meclise giren göstericilerin milletvekillerine sandalye fırlatması üzerine bazı miletvekilleri yaralandı.

Makedonya ulusal televizyonunun canlı olarak yayınladığı arbede esnasında Zaev ve diğer Sosyal Demokrat Parti milletvekillerini kuşatıp ellerinde bayraklarla “hainler” diye bağıran göstericiler, milletvekillerinin meclisten çıkmasına izin vermedi.

Muhalefet lideri Zaev alnından yaralanırken, meclisin zemini kan lekeleri ve cam kırıklarıyla doldu. Polisin müdahale etmesi sonucunda göstericilerin dağılmasıyla milletvekilleri meclis binasından tahliye edildi.

makedonyaü
(Saldırıdan sonra muhalefet partisi lideri Zaev başından yaralandı)

Olaydan sonra televizyonda halka seslenen Makedonya Devlet Başkanı Gjorge Ivanov, göstericileri sükunete davet etti ve ülkenin ana siyasi partilerinin liderlerini Cuma günü toplantıya çağırdı. Anayasanın ihlal edildiğini söyleyen Ivanov herkesi “makul ve sorumlu davranmaya” davet etti.

Makedonya Aralık ayından beri hükümetsiz. Eski Başbakan Nikola Gruevski’nin muhafazakâr partisi seçimi kazanmasına rağmen hükümet kurmaya yetecek kadar oy alamamıştı. Makedonya nüfusunun dörtte birini oluşturan Arnavutlar’ın Arnavutça’nın ikinci resmi dil olması talebi nedeniyle koalisyon görüşmeleri tıkanmıştı.

Mecliste yaşananlara bir tepki de Avrupa Birliği’nden geldi. AB dış politika şefi Federica Mogherini yaptığı açıklamada “Parlamentoda şiddet eylemleri kesinlikle kabul edilemez” dedi. Avrupa Birliği’nin genişlemeden sorumlu komiseri Johannes Hahn ise “Parlamentoda şiddetin yeri yoktur” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.