Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

1 Mayıs İşçi Bayramı Türkiye’nin dört bir yanında kutlandı

1 Mayıs İşçi Bayramı, yurt çapındaki mitingler, yürüyüşler ve etkinliklerle kutlandı.

İşçi sendikaları değişik kentlerde alanlara çıktı. Hak-İş Erzurum’da, Kamu-Sen Eskişehir’de, DİSK’se İstanbul’da alanlardaydı.

İstanbul’da 156 Gözaltı

1

İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamaları Bakırköy Halk Pazarı’ndaydı. Kutlamaların saat 13:00’te başladığı Bakırköy’de polis, sabah saatlerinde havaya üç el ateş açtı. Avukatların kurduğu 1 Mayıs Kriz Masası, İstanbul genelinde en az 156 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı İncirli Caddesi üzerinde arama kontrol noktaları oluşturuldu. Emniyet güçleri, 1 Mayıs alanına getirilen her pankartı tek tek fotoğrafladı.

Miting alanındaki kişi ve kurumlar arasında DİSK, KESK, TTB ve TMMOB temsilcileri Arzu Çerkezoğlu,  Kani Beko, Lami Özgen, Raşit Tükel, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milettvekilleri Filiz Kerestecioğlu ve Ertuğrul Kürkçü, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, DİSK ve KESK’e bağlı sendikalar, Birleşik Haziran Hareketi, Halkların Demokratik Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi de bulunuyor.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, İstanbul’da Bakırköy Halk Pazarı’nda düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarında konuştu. Konuşmasına, 1977, 1989 ve 1996 1 Mayıs’ında hayatını kaybedenleri anarak başlayan Beko, “Referandumdan evet çıkarsa ilk işlerinin kıdem tazminatına saldırmak olacağını söylemiştik. Şimdi buradan soruyorum. Herkes duysun. Kıdem tazminatımızı leş kargalarına yedirecek miyiz? Buradan tekrar söylüyorum. Taşeron işçiler kadro hakkını kazanana kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Ankara’da 10 Ekim katliamında hayatını kaybedenler anıldı

2

Ankara’da 1 Mayıs programı, sabah saatlerinde 10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitirenlerin, Ankara Garı önünde anılmasıyla başladı.

Daha sonra Kolej meydanında bir miting düzenlendi. Miting için oluşturulan kortejlerde Ankara Üniversitesi’nin Siyasal Bilgiler Fakültesi, İletişim Fakültesi ile Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nden ihraç edilen akademisyenler öğrencileriyle birlikte yürüdü.

Kürsüde yapılan ilk konuşmada DİSK adına Tayfun Görgülü 1 Mayıs’ı coşkuyla selamlayarak  “16 Nisan’da ‘Hayır’ dedik ve kazandık” dedi.

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda miting

3

1 Mayıs İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda kutlandı. Kutlamalar için İzmir’de Konak, Liman ve Cumhuriyet meydanı yönünden üç ayrı yürüyüş kolu oluşturuldu. Kortej yürüyüşleri saat 12.30 sıralarında başladı. Tüm gruplar Gündoğdu Meydanı’ndaki alana ilerledi.

Kalabalık sayısı arttıkça Gündoğdu Meydanı’nda renkli görüntüler oluştu. Mitinge katılanlar, 1 Mayıs İşçi Marşı ve şarkıların yanı sıra sloganlar attı. Taşıdıkları dövizlerle mesaj verdi. İzmir’deki 1 Mayıs kutlamalarında, laiklik, kadına yönelik şiddet, referandum ve çocuk istismarına özelikle vurgu yapıldı.

Diyarbakır: OHAL’e ve KHK’lara Hayır

4

Diyarbakır’da 1 Mayıs kutlamaları KESK,DİSK, TTB ve TMMOB öncülüğünde İstasyon Meydanı’ında gerçekleşti. Burada toplananlar Taksim’de 1 Mayıs 1977’de hayatını kaybedenleri anarken sık sık “OHAL’de yer halde direnişe devam” ve “Hayır bitmedi daha yeni başlıyor” sloganları attı.

1 Mayıs kutlamalarında BES Diyarbakır Şube Başkanı Bedirhan Çetinkaya açılış konuşmasını yaptı. Çetinkaya, OHAL yasalarına ve KHK’lere “hayır” dediklerini belirterek bu hukuksuzluğa karşı direneceklerini söyledi. Milletvekillerinin tutuklanmasını eleştiren Çetinkaya, “Demokratik cumhuriyet için emekçiler olarak mücadele etmeye devam edeceklerini” ifade etti.

Öte yandan kutlamalar başlamadan önce KHK ile ihraç edilen 17 akademisyenin gözaltına alındığı öğrenildi. 1 Mayıs kutlamaları devam ederken akademisyenlerin evlerinde arama yapıldı. Haberin duyulması üzerine 1 Mayıs kutlamasına katılanlar sloganlarla tepkilerini dile getirdi.

Soylu: “1 Mayıs’ı yeni bir yaklaşımla ele alıyoruz”

Hükümet tarafından da 1 Mayıs’a yönelik açıklamalar geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Soylu mesajında, “Ayrılıklar üzerinden tarif etmeye çalışan bir zihniyete karşı, 1 Mayıs’ı, birbirinden farklı görüşlerin, emeğin kutsallığı etrafında birleşebildiği özel bir gün olarak yeni bir yaklaşımla ele alıyoruz” dedi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.