Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Evlilik programlarının akıbeti belirsiz

Son Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile evlilik programlarının yasaklandığı haberinin ardından kafa karışıklığı yaşandı. KHK’nın ilgili maddesindeki açıklamada evlilik programlarının yayından kaldırılmasına dair net bir açıklama yok.

Kafa karışıklığına yol açan maddede uydu yayını yapan sohbet, arkadaşlık ve eş bulma hatlarının yasaklanmasına dair açıklama var. Kimi görüşlere göre bu madde ile evlilik programları kastedilmiyor.

“Çalışma yapılıyor”

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya; “Hukuk müşavirliğine bir çalışma yaptırıyoruz. Yarın inceleme bittikten sonra kamuoyuna bir açıklama yapacağız. Biz zaten bu programları istemiyoruz, bunu daha önce de açıkça söyledik”

RTÜK yetkilileri: Yaptırım ve lisans iptali kolaylaştı

RTÜK yetkilileri ise OHAL kapsamında 690 sayılı KHK ile evlilik programlarının yasaklanmadığını, ancak bu ve diğer programlarda yaşanacak yayın ihlallerinin bundan böyle lisans iptaline kadar yaptırımlara tabi olacağını belirtti.

690 sayılı KHK’nın altıncı bölümünde 60. maddede bu programlara ilişkin şu açıklama var:

“Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, arkadaş bulma amacıyla kişilerin tanıştırıldığı ve/veya buluşturulduğu türden programlara, takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dâhil olmak üzere herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına ve/veya reklamına, sohbet, arkadaşlık ve eş bulma hatlarının ve hizmetlerinin tanıtımına yer verilemez. Katma değerli elektronik haberleşme hizmet numaraları, yerel aranır numaralar, benzeri özel içerikli hizmetlere ilişkin numaralar ile özel ücrete tabi diğer sabit ve mobil numaralar kullanılmak suretiyle, izleyici ve dinleyicileri yanıltıcı ve/veya haksız kazanca neden olacak şekilde yarışma, çekiliş, lotarya ve benzeri adlar altında ödül ve ikramiye taahhüt edilemez ve bu yöntemle ürün tanıtımı, satışı ve pazarlaması yapılamaz.”

Yeni KHK ile 6112 sayılı RTÜK Kanununun 32’nci maddesine RTÜK’ün evlilik programlarına ceza verdiği “Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlâka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” maddesi de kondu. Bu maddeye eleştiriler var.

CHP’li RTÜK üyesi İsmet Demirdöğen eklenen medde ile ilgili olarak “Her türlü eleştiri ihlal nedeni, ekran karartma nedeni yapılmıştır. Ak Parti ekran karartma ayıbını kaldırmakla övünüyordu, bu ayıba geri dönüldüğü gibi lisans iptali gibi ağır bir baskı aracı eklendi. 8.maddesinin 3 fıkrası dışındaki tüm fıkralarını bir yıl içinde 20’den fazla ihlal eden radyo veya televizyonların yayını 5 güne kadar durdurabilecek. Bir yıl içinde aynı ihlalin tekrarı halinde, yayın 5 günden 10 güne kadar durdurulabilecek. İhlalin ikinci tekrarında ise yayın lisansının iptaline karar verilebilecek. Programlarının yayını veya yayınları süreli durdurulan medya hizmet sağlayıcı, yaptırımın tebliğine rağmen kararın gereklerine aykırı olarak yayınlarına devam ederse lisans iptaline karar verilebilecek. Kararnamenin ne getirdiği konusunda kafalar net değil. Bu düzenlemeyi yapanların bile neyi murat ettikleri net değildir” ifadelerini kullandı.

“Evlilik programları yarın yine yayına devam edebilir ama yaptırım gelecek”

RTÜK’ün CHP’li bir başka üyesi Süleyman Demirkan ise “Mevcut evlilik programları yarın yine yayına devam edebilir ama yaptırım gelecek. Zaten geliyordu şimdi ağırlaştı. Bugüne kadar gerçekten istenseydi bu programlar çoktan makul ölçülerde yayıncılığa evrilebilirdi. Evrilmemesinin tek nedeni evlilik programlarında en fazla kazananlar hükümete en yakın olanlar, rant ve çıkar ortağı içinde olanlar. Mevcut RTÜK yasasına göre zamanında denetlenseydiler, RTÜK siyasi destek de alan güç ve rant lobilerinin etkisinde kalmasaydı, yayın ihlalleri yetkisini kullansaydı çoktan amaca ulaşılır, bu KHK düzenlemesine de gerek kalmazdı. Bu programlarda kadın istismarı da var. Dolayısıyla ihlal cezasını yüzde 5’e kadar uygulayabilecekken ve biz muhalif üyeler bunu önermemize karşın cezalar birkaç ay önceye kadar en alt sınır olan yüzde 1’den kesiliyordu. Son iki aydır tepkiler artınca cezalar da yüzde 2’den verilmeye başlandı. Oysa tavan oran olan yüzde 5 uygulansa bu programlar yasanın öngördüğü ve herkesin saygı duyacağı yayıncılık formatına evrilecekti” şeklinde konuştu.

Yurt dışındaki Türk vatandaşlarının boşanma işlemleri de düzenlendi

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının boşanma işlemleri de değişti. Daha önce Türk vatandaşları yabancı ülkelerde anlaşmalı boşandıklarında oradaki mahkemeye dava açıyorlardı. Bu davaya ek olarak ayrıca Türkiye’de de mahkemeye boşanma davası açılıyordu. Bu kural değişmiş oldu. Yeni düzenlemeyle, “anlaşmalı” olduğu takdirde, yabancı mahkemelerin verdiği boşanma kararı Türkiye’de dava açmaya gerek kalmadan tescil edilip, tanınabilecek. Boşanma kararları, yurt dışında dış temsilcilikler, Türkiye’de ise bakanlıkça belirlenen nüfus müdürlüklerince nüfus kütüğüne tescil edilebilecek.

Yeni KHK’larla ne oldu?

29 Nisan Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanan 689 sayılı KHK ile 484 akademisyen ve 98 idari personelin görevine son verildi. Yurt dışında burslu okuyan 59 öğrencinin ise ilişiği kesildi.

690 sayılı KHK ile 7000 kişilik çarşı ve mahalle bekçiliği için ilave 7 bin kadro ihdas edildi. Valilikler ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün belirlediği 7000 bekçi alımı başvurusu, valilikler üzerinden alınacak.  ilk etapta Ankara, Mersin, Adana, Gaziantep ve Hatay illeri için bekçi alımı yapılacak. Ayrıca Muhtar ve korucuların SGK primlerini devletin ödemesine karar verildi.

3 bin 939 kişi kamudan ihraç edildi. Bunlardan 19’u Yargıtay’da, üçü Danıştay’da,  altısı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda, altısı Yüksek Seçim Kurulu’nda, üçü TBMM’de, üçü Başbakanlık Merkez Teşkilatı’nda, 201’i Diyanet İşleri Başkanlığı’nda, ikisi Radyo Televizyon Üst Kurulu’nda, 23’ü Sermaye Piyasası Kurulu’nda, biri Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nda, biri Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nda, 1127’si Adalet Bakanlığı’nda görevliydi. 235 kamu personeli ise göreve iade edildi. Bunun yanında 14 dernek kapatıldı, 5 dernek ise tekrar açıldı. 8 vakıf ve bir gazete de kapatıldı. İpekyolu Haber Gazetesi kapatıldıktan sonra kapısına mühür vuruldu.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.