Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump yönetiminin bütçesi üzerinde iki parti uzlaştı

Kongre’deki iki partinin liderleri dün bütçe konusunda uzlaşmaya vardı. Kabul edilecek bütçe Trump yönetiminin istediği bazı kalemleri kapsamıyor ancak yine de Trump yönetimi rahatladı. Zira, Kongre belirtilen süre zarfında yeni bir bütçe yasası onaylamaması halinde, Donald Trump, hükümetin daha 100 günü dolmadan kapandığı ilk başkan olarak tarihe geçecekti.

Beyaz Saray’ın Kongre’ye Mart ortasında sunduğu 2017 mali yılı bütçe teklifi, Cumhuriyetçi ve Demokrat vekillerden gerekli desteği uzun süre bulamamıştı. Geçtiğimiz Cuma günü, ABD Temsilciler Meclisi, ülkedeki federal kurumların finansman yetersizliği nedeniyle kapanmasını önleyecek bir haftalık geçici bütçe tasarısını onaylamıştı.

Federal hükümetin Washington saatiyle gece yarısı kapanmasını 5 Mayıs Cuma gününe kadar erteleyen geçici bütçe tasarısı, ABD Temsilciler Meclisinde 30’a karşı 382 oyla kabul edilmişti.

Federal mali yılın 1 Ekim’de başlayıp 30 Eylül’de sona erdiği ABD’de hemen her sene yaşanan bütçe krizleri, hükümetin en son 2013’te olmak üzere toplamda 12 kez kapanmasına neden olmuştu.

ABD basınında bugün çıkan haberlere göre, Kongre’nin liderlerinin dün mutabakata varmasının sonucunda bütçenin Cuma’ya kadar Kongre’den geçmesi bekleniyor. İki partinin vardığı mutabakata göre orduya ve sınır güvenliğine verilen finansman artacak. Ancak Trump’ın Meksika sınırına inşa etmek istediği duvar için finansman verilmeyecek.

Öte yandan Trump yönetiminin isteğinin aksine Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin finansmanı da artıyor. Bütçe aynı zamanda Trump’ın başkanlığından beri Trump Tower’ın yanı sıra Trump ve ailesinin korunması için New York emniyet teşkilatının harcamalarını da karşılayacak. Söz konusu bütçe onaylanırsa, Trump’ın başkanlığı süresince iki partinin onayladığı ve Konge’den geçen ilk kaydadeğer yasa olacak.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.