Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FBI çalışanı kadınla, IŞİD lideri Alman rapçinin akıl almaz evliliği

CNN’in yeni yayınladığı ilginç bir haber bir FBI görevlisinin nasıl Suriye’ye kaçıp, IŞİD’in liderlerinden olan eski rapçi bir Alman ile evlendiğini ve sonra nasıl geri döndüğünü anlatıyor.

Federal mahkeme kayıtlarına göre nereye gittiği konusunda FBI’ya yalan söyleyen ve 2014 yılında Suriye’ye giden Daniela Greene isimli FBI çalışanı, Suriye’de bir IŞİD üyesi ile evleniyor. Ancak Greene’in evlediği kişi alelâde bir terörist değil; IŞİD’e katılan Alman bir rapçi olan Denis Cuspert.

Almanya’dayken adı Deso Dogg olan bu kişiyi Suriye’de herkes Ebu Talha el-Almani olarak tanıyor. Bir şarkısında Usame Bin Ladin’i öven, başka bir şarkısındaysa boğaz kesme hareketi yaparak Obama’yı tehdit eden Cuspert, internet üzerinden cihatçıları IŞİD’e çağıran propaganda videoları nedeniyle terörle mücadele bürolarının radarına girmiş. Hatta bu propaganda videolarının birinde elinde yeni kesilmiş bir insan kafası var.

cuspert
(Alman rapçi Deso Dogg’un kolundaki dövmede “Yap ya da Öl” yazıyor)

Çekoslovakya doğumlu Greene, FBI’da dil uzmanı olarak çalışmış

Cuspert ile evlenen 38 yaşındaki Greene, Çekoslovakya doğumlu. Bir süre Almanya’da büyüdükten sonra genç yaşta bir ABD askeri ile evlenip ABD’ye taşınan Greene, Oklahoma’daki Cameron Üniversitesi’ne gitmiş sonra da Clemson Üniversitesi’nde Tarih yüksek lisansı yapmış.

“İkinci Dünya Savaşı’nda Fransız işbirliğinde ırkçı motivasyonlar” başlıklı yüksek lisans tezinin danışmanlığını yapan Profesör Alan Grubb, Greene hakkında “çok çalışkandı ve en iyi öğrencilerimizden biriydi” diyor.

Almanca’yı akıcı bir şekilde konuşan Greene, 2011 yılında FBI’ın sözleşmeli çevirmeni olarak çalışmaya başlamış. Bu işin devamında güvenlik incelemelerinden başarıyla geçen Greene, ulusal güvenlik belgesi almaya hak kazanmış.

2014 Ocak’ında Detroit bürosuna atanan Greene, mahkeme kayıtlarına “A Kişisi” olarak tanımlanan  Alman bir teröristin soruşturmasına tayin edilmiş. CNN, mahkeme belgeleri, gazete haberleri ve bazı diğer kaynaklara dayanarak söz konusu “A Kişisi”nin Denis Cuspert olduğunu ileri sürüyor.

Alman rapçi Deso Dogg, “IŞİD’in Ünlü Amigosu” olmuş

Almanya’da Deso Dogg ismiyle bilinen, bir CD kapağında kendi başına silah dayadığı bir fotoğraf olan, kaslı, dövüş sporlarıyla uğraşan Cuspert, müzik dünyasında hiçbir zaman yıldız olamamış bir rapçi.

Basındaki haberlere göre bir trafik kazasında ölümden dönmesinin ardından kendini dine veren Cuspert, 2010’da müziği bırakmış ve Müslüman olmuş. Cuspert, 2011 yılında, ABD askerlerinin Müslüman bir kadına tecavüz ettiğini gösteren sahte bir videoyu Facebook hesabında paylaşaması sonrasında aşırılık yanlısı olarak şöhret kazanmış. Hatta New York Times’in haberine göre söz konusu video, Frankfurt Havalimanı’nda iki ABD’li pliotun öldürüldüğü terör saldırısının failini saldırı için motive etmiş.

cuspert2

Müziği bıraktıktan sonra 2012 yılında önce Almanya’ya giden Cuspert, sonrasında bir süre Libya ve Mısır’da vakit geçirmiş ve 2013’te Suriye’ye gitmiş. Bölgedeki çeşitli konuları takip eden Ortadoğu Medya Araştırmaları Enstitüsü’nün (MEMRI) bir raporuna göre Cuspert, Suriye’ye gittikten kısa bir süre sonra “IŞİD’in Ünlü Amigosu” olarak nam salmış.

Nisan 2014’te Cuspert, paylaştığı bir videoda IŞİD ve IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi’ye biat ediyor. Videoda, IŞİD’i “kimsenin durduramayacağı devlet” diye nitelendiren Cuspert, “Washington’a, Obama’ya ulaşana kadar bu devleti inşa etmeye devam edeceğiz” diyor.

Greene, FBI’ya yalan beyan verip IŞİD’e kaçıyor

FBI’ın soruşturması kapsamında “A Kişisi” üzerinde çalışan ve söz konusu teröriste ilişkin bazı internet hesaplarını ve telefon numalarını tespit eden kişiyse Green’miş. Greene, 11 Haziran 2014’te yurt dışı seyahatlerinde FBI çalışanlarının doldurması gereken bir belge olan Yurt Dışı Seyahat Raporu’nu dolduruyor. O dönemde hâlâ ABD’li kocası ile evli olan Greene, söz konusu belgede seyahatinin “Tatil/Kişisel” amaçlı olduğunu beyan ediyor ve ailesini görmek istediğini, bu nedenle Almanya’nın Münih şehrine gideceğini söylüyor.

Ancak, Greene’in FBI’ya yalan söylediği sonradan ortaya çıkıyor. Dönüş bileti olmaksızın İstanbul’a uçan Greene, buradan Gaziantep’e ardından da Suriye sınırına geçiyor. “A Kişisi” ile irtibat kuran ve onun ayarladığı bir aracı vasıtasıyla sınırı geçen Greene, Suriye’de IŞİD kontrolündeki bir bölgede yaşamaya başlıyor.

cuspert 3
(“IŞİD’in Ünlü Amigosu” olarak bilinen Cuspert, elinde roketatarla görünüyor)

Burada Cuspert ile evlendikten haftalar sonra büyük bir hata yaptığını fark eden Greene, ABD’ye geri dönmeye çalışıyor. Bu dönemde, kimliği açıklanmayan bir yakınına gönderdiği e-postalar Greene’in yaptıklarından pişman olduğunu gösteriyor. Bir e-postasında “zayıftım ve işleri nasıl kontrol edeceğimi bilmiyordum; bu sefer her şeyi berbat etttim” diyen Greene, bir başka e-postasındaysa şöyle diyor:

“Gittim ve artık geri dönemem. Çok zor bir ortamdayım ve bunun ne kadar süreceğini bilmiyorum.”

“Dönersem uzun süre hapis yatacak olsam da gelmek istiyorum.”

Greene, hükümetle işbirliği yapıp iki yıl hapis cezası almış

Greene’in Suriye’den ayrılmasından 5 hafta sonra, 1 Ağustos 2014’te federal yetkililer Greene hakkında tutuklama kararı çıkartmış, ABD’ye dönünce de 8 Ağustos’ta tutuklanmış. Hükümetle işbirliği yapmayı kabul eden Greene’in dosyası savcılığın talebi üzerine gizli tutulmuş. 17 Haziran 2015’te işbirliğinin tamamlanması üzerine dosyanın bir kısmı açılmış.

Normalde terör suçlarının ağır ceza kapsamına girmesine rağmen Greene, hükümetle işbirliği yaptığı için yalnızca iki yıl hapis cezası almış ve Ağustos 2016’da serbest kalmış.

FBI’ın CNN’e verdiği bilgilere göre Greene vakası, FBI’ın güvenlik zaafiyetlerini tespit etmesi ve azaltmasında faydalı olmuş. ABD Dışişleri Bakanlığı eski görevlilerinden John Kirby, “Bu FBI için utanç verici, bunda hiçbir şüphe yok” diyor ve ekliyor: “Suriye’de IŞİD kontolündeki bölgelere giren yabancılar kafalarının kesilmesi riskiyle karşı karşıya. Bu yüzden bir Amerikalının, bir kadının hem de bir FBI çalışanının içeri girmesi ve bilinen bir IŞİD lideri ile evlenmesi, tüm bunların ancak IŞİD ile koordineli şekilde yürütüldüğünü gösteriyor.”

Şimdi bir hostes olan Greene: “Konuşmaktan korkuyorum”

Şimdi bir otel salonunda hostes olarak çalışan Greene, CNN’e verdiği kısa bir röportajda davasının ayrıntıları hakkında konuşmaktan korktuğunu söylemiş. Greene’in “Size konuşursam ailemi tehlikeye atarım” diyen ve başka bir yorum yapmayan Greene’in güvenliği nedeniyle CNN de Greene’in yerini açıklamıyor ve fotoğraflarında yüzünü mozaikliyor.

greene
(Daniela Greene’in CNN tarafından yayınlanan fotoğrafları)

Cuspert’in akıbeti ise hâlâ tam olarak bilinmiyor. 2015’in Ekim ayında Pentagon, yaptığı bir açıklamada, Rakka yakınlarında düzenlenen bir hava saldırısında Cuspert’in öldürüldüğünü söylemiş. Ancak 9 ay sonra, 3 Ağustos 2016’da Pentagon’dan yapılan başka bir açıklamada Cuspert’e ilişkin önceden yapılan açıklamanın doğru olmadığı ve hava saldırısından sağ olarak kurtulduğu belirtilmiş.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.