Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Osman Baydemir: “AKP mevcut hukuku aşındırıyor”

Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nin bugünkü meclis grup toplantısını parti sözcüsü ve Urfa milletvekili Osman Baydemir gerçekleştirdi.

Baydemir’in gündeminde en son çıkan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK), işsizlik, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM)’nin Türkiye için aldığı siyasi denetim kararı, Şengal, Olağanüstü Hal (OHAL), HDP’ye yönelik tutuklamalar ve  Erdoğan’ın AKP’ye dönüşü vardı.

“HDP milletvekili olmak ateşten gömlek giymektir”

Konuşmasının başında 1 Mayıs İşçi Bayramı’na ve tutuklu HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekillerinin durumuna değinerek başlayan Baydemir, “HDP milletvekili olmak ateşten gömlek giymektir” sözleri ile başladı.

Bugün uygulanan KHK’lar ile muhalefetin ve özgürlüklerin hedef alındığını, işçilerin son derece zor koşullarda çalıştırıldığını, emekçilerin alın terinin sömürüldüğünü ifade eden Baydemir sözlerine “Olağanüstü Hal rejimiyle bu ülkenin görmediği yasakları bu ülkeye ve bu ülkenin insanlarına dayatıyorlar. Yetmedi, yoksulluğu derinleştiriyorlar. 2002 yılında işsizlik yüzde 6-7 seviyelerindeydi. Bugün ise gerçek manasıyla işsizliğe baktığımızda 7 milyon 100 bin insan işsizdir. Çalışabilir nüfusun yüzde 21’i işsizdir. Türkiye genelinde her beş kişiden neredeyse biri işsiz, Kürt coğrafyasında ise bölgeler arası gelişmişlik farkı politikasının dayatmasıyla her beş gençten dördü işsizdir” şeklinde devam etti.

“AKP mevcut hukuku aşındırıyor”

“İttihat ve Terakkiciliğin, Enver Paşacılığın bu ülkeye getirmiş olduğu kan, göz yaşı ve parçalanma dışında hiç bir şey olmamıştır. AKP, mevcut hukuku aşındırıyor ve aynı zamanda kendisine biat etmeyi zorluyor. Biat etmeyi dayatıyor. Biat etmeyeni de zindana göndermek suretiyle susturmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.  Ayrıca adaletin temel direği olan kurumların kendi içtihadını çiğnediğini ifade etti. Anaya Mahkemesi’nin anayasada geçen kendi içtihadını çiğnediğini söyleyen Baydemir, milletvekillerimiz içeride olduğu müddetçe demokrasiden bahsetmek mümkün değildir dedi.

“AKPM’de verilen çabalar iki yılda berhava edildi”

Baydemir, AKPM’de ülkenin ekonomik kalkınma seviyesini, demokrasi seviyesini, fikir hürriyeti seviyesini artırmak için verilen çabaların iki yılda berhava edildiğini ifade etti. AKP hükümeti vesayetle mücadele ettiğini iddia ettiği zaman en çok desteği Avrupa Konseyi’nden, Avrupa Parlamentosu’ndan aldı diyen Baydemir şimdi de kalkmış AKPM’nin kararını tanımıyoruz diyorlar. AKPM Türkiye’nin düşmanıymış gibi yansıtılıyor oysa AKPM’nin finans kaynağının büyük bir ölümünü bu ülke ödüyor dedi.

“İyi de, sen ne zaman partinden ayrıldın ki?”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AKP’ye tekrar dönüşünü değerlendiren Baydemir, “Erdoğan bugün partisine bir kez daha üye olmuş. İyi de, sen ne zaman partinden ayrıldın ki? Peki hukuk dışı bir şekilde partisinden koparılan kim? Figen Yüksekdağ. Gün gelecek, Yüksekdağ partisine yeniden üye olacak” şeklinde değerlendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.