Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Referandum sonrasında CHP neden ve nasıl karıştı?

Deniz Baykal’ın “Abdullah Gül %48’in adayı olabilir” çıkışı

CNN Türk’te yayınlanan ve Ahmet Hakan’ın sunduğu Tarafsız Bölge programına 1 Mayıs’ta konuk olan CHP Antalya milletvekili Deniz Baykal, referandum sonrası yeni bir dönemin başladığını ve CHP’nin artık 2019’daki Cumhurbaşkanlığı seçimi için aday belirlemesi gerektiğini söylemişti. Baykal ayrıca Kemal Kılıçdaroğlu için “eğer aday olmayacaksa genel başkanlıktan çekilmesi gerekir” ifadelerini kullanmıştı. Baykal’ın en çok tepki çeken ve gündemi meşgul eden açıklaması ise Abdullah Gül’ün 2019’da Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’ın karşısına rakip olarak çıkması durumunda %48’in adayı olabilir açıklaması olmuştu. Baykal’ın Olağanüstü Kurultay ve Abdullah Gül’ün adaylığı için söylediklerine tepkiler gelmişti.

Muharrem İnce: “İkinci bir Ekmeleddin vakası istemiyorum”

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Abdullah Gül’ün adaylığı konusunda şu tepkiyi vermişti: “İkinci bir Ekmeleddin vakası yaşamak istemiyor. Konuşacaklarım var ama şimdilik bu kadar yeter. İkinci bir Ekmeleddin vakasına kanımın son damlasına kadar mücadele edeceğim.”
CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı ve Parti Sözcülüğü görevlerini üstlenmiş olan Selin Sayek Böke ise “Türkiye’de bir rejim değişikliği yaşanıyor” diyerek, bunun dışındaki konuların gündeme getirilmesinin ve bunun önüne geçmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Fikri Sağlar: “Kılıçdaroğlu referandum boyunca tek adam propagandası yaptı fakat partide tek adam rolünde”

CHP Mersin milletvekili Fikri Sağlar 2 Mayıs’ta Akşam Gazetesi’nden Ercan Öztürk’e mülakat vermiş ve CHP’de Kılıçdaroğlu’nun tek adamlık yaptığını ileri sürmüştü. Sağlar, “Kılıçdaroğlu’nun referandum boyunca ‘Tek adam’ propagandası yaptığını ancak aslında kendisinin partide tek adam rolüne büründüğünü” söylemişti.

Sağlar, Akşam Gazetesi’ne verdiği mülakatta şöyle konuşmuştu: “2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde partinin hiçbir organına danışılmadan karar vermeden bir çatı adayı belirlendi. Bu çatı adayı da partiyle hiç alakası olmayan, ilişkisi kurulmayan bir isimdi. Eğer partinin kurumlarına, örgütüne, grubunu, parti meclisine danışılarak karar verseydi CHP’yi kapsayan bir aday olurdu. Çatı aday bize zorla dayatıldığı için de örgüt sokakta zorunlu olarak destek verdi. Ekmeleddin İhsanoğlu ismini kimin çıkardığını partinin PM üyesi olmama rağmen bilmiyorum. Bu ismi ortaya çıkaranların ve arkasından gidenlerin bedel ödemesi gerekiyor.
Üstteki yapının değişmesi lazım. Bunu yapabilmek için düzenlemeye ihtiyaç var. CHP lider partisi değil, kadro partisidir. Son 10 yıla baktığımızda CHP lider partisi haline getirilmeye çalışılıyor. Partide tek adamlılığı değiştirmemiz gerekiyor.”

 Selin Sayek Böke istifa etti

Fikri Sağlar’ın çıkışının ardından 6 Mayıs’ta CHP İzmir milletvekili Selin Sayek Böke, referandum sonrasında parti olarak gerekli adımların atılmadığını ve mevcut yönetimin bir parçası olmayacağını ifade ederek, partideki görevlerinden istifa ettiğini duyurmuştu.
Böke açıklamasında şunları söylemişti: “16 Nisan’da Türkiye’de seçmenlerin en az yüzde 50’si tek adam rejimine karşı çıkmış ancak gayrı-hukuki yollarla bu irade gasp edilmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi’ne düşen görev, gayrimeşru olanı meşrulaştırmamak ve ortaya konan bu demokrasi iradesini Türkiye gerçeğine dönüştürmek için halkla birlikte siyasi mücadele vermektir.  Referandumun gayrimeşru sonucunu kabullenerek hedefler ve politikalar oluşturmak, demokrasiye ve her şeyden önce demokrasi iradesini ortaya koymuş milyonlara haksızlıktır.”

Böke, sine-i millet açıklaması yapmıştı

Selin Sayek Böke daha önce 19 Nisan’da yaptığı açıklamada meclisten çekilme kararının da alınabileceğini ifade etmişti. “İlan edilen bu referandumun sonucunu tanımıyoruz” diyen Böke, “Bunun için demokratik tüm haklarımızı kullanacağımızdan şüpheniz olmasın. Her türlü deyince, meclisten çekilmekten de, çalışmaya devam etmek de buna girer” demişti.

Disiplin’e sevk

CHP Parti Meclisi (PM) 7 Mayıs’ta Fikri Sağlar’ı Yüksek Disiplin Kuruluna (YDK) sevki için olağanüstü toplandı.  Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında alınan karar doğrultusunda, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısı üzerine PM üyeleri, genel merkezde bir araya geldi. Parti Meclisi’nde Fikri Sağlar’ın, Tüzüğün 70’inci maddesine istinaden “Tedbirli olarak kesin çıkarma istemiyle YDK’ya sevki” talep edildi.

Sağlar: “Sözlerim çarpıtıldı”

Kılıçdaroğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, Mersin Milletvekili Sağlar söz alarak hakkındaki iddialara yanıt verdi. Sağlar, bir gazetede manşet yapılan sözlerin kendisine ait olmadığını, “Tek adam” değerlendirmesi yapmadığını belirtti.
Yaklaşık 7 saat süren toplantıda, Fikri Sağlar’ın durumuna ilişkin kapalı oylama yapıldı. Sağlar, 38 “Evet”, 19 “Hayır” oyuyla, “Tedbirli olarak kesin ihraç” istemiyle YDK’ya sevk edildi.

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.