Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya Başbakanı Merkel: “Almanya’da idam propagandası yapılamaz”

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’de idam cezasının yeniden yürürlüğe girmesiyle ilgili bir referandum düzenlenmesi halinde, Almanya topraklarında propaganda yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel WDR5 radyosuna Türkiye’yle ilgili açıklamalarda bulundu. Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre;  Merkel; idam cezasının Almanya’nın tamamen reddettği bir konu olduğunu belirtirken, Türkiye’nin idam cezasını yeniden yürürlüğe konmasıyla ilgili bir referandum düzenlemesi durumunda, Almanya topraklarının propaganda amaçlı kullanılmasına izin veremeyeceklerin söyledi. Bununla birlikte Merkel, Türkiye’den henüz böyle bir talep gelmediğini dile getirdi.

Almanya Türk Topluluğu yöneticisi Gökay Sofuoğlu ise Merkel’in sözlerine tepki gösterdi. Zeit Online’ın haberine göre; kendisinin de kişisel olarak idam cezasına karşı olduğunun altını çizen Sofuoğlu, “sadece referandumda sorulacak soruya karşı olunduğu için, bir referandum yasaklanamaz. Ayrıca bu tarz bir yasak Anayasa’ya da aykırı olur” şeklinde konuştu.

Geçen hafta Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert de, aynı yönde bir açıklama yapmış ve idam referandumuyla ilgili olarak Almanya’da sandık kurulmasına izin verilemeyeceğini belirtmişti. Ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti’nin Genel Başkanı Martin Schulz da, daha önce aynı konuda hükümet kanadıyla paralel görüşler açıklamıştı.

Öte yandan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de idam cezasının yeniden yürürlüğe konmasının, Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin sona ermesi demek olduğunu söyleyip, “bu kırmızı çizgilerimizin en kırmızısı” ifadelerini kullandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.