Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çevreci Büyüknohutçu çiftinin öldürülmesinin ardındaki şüpheler konuşulmaya devam ediyor

Dün gece çevreci Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu çiftinin evlerinde ölü bulunması şüphelere neden olmuştu. Olayın ardından cinayet şüphelisi Ali Yumaç yakalandı ve sorgusu sırasında suçunu kabul etti. Ali Ulvi Büyüknohutçu uzun yıllardır çevre mücadelesinin içindeydi ve Finike Taşocakları ile Mücadele Platformu sözcüsüydü.

manşet

Finike İlçesi Turunçova Mahallesi Kızılcık Yaylası’ndaki dağ evinde oturan çevreci çift, 3 çocuk babası Ali Ulvi Büyüknohutçu ve eşi Aysin Büyüknohutçu’dan haber alamayan Antalya’daki çocukları, komşularından yardım istedi.

Ailenin evine giden komşuları, kapıyı çaldı. Açan olmayınca merdivenle balkondan evin içine bakan komşuları, Büyüknohutçu çiftinin yerde hareketsiz yattığını gördü. Olay yerine gelen jandarma ve sağlık ekipleri, çiftin hayatını kaybettiğini belirledi. İncelemede, 2 katlı evin giriş kat balkonunda Aysin Büyüknohutçu’nun, salonun kapısında ise Ali Ulvi Büyüknohutçu’nun cesetleriyle karşılaşıldı.

Para için öldürdüm

Jandarma istihbarat ekipleri, olaydan sonra başlattığı soruşturmanın ardından Ali Yumaç dün gece gözaltına aldı. Ekipler, olayda kullanıldığı belirtilen av tüfeğini ise bir kuyunun içinde buldu.

Şüpheli Ali Yumaç jandarmaya verdiği ilk ifadesinde işsiz olduğunu, cinayetleri para için işlediğini ve evden yaklaşık 2 bin lira aldığını söyledi.

Öldürülen Ali Ulvi Büyüknohutçu’nun avukatı İsmail Tunçbilek, gözaltına alınan kişinin bir süreden beri bölgede dolaştığının belirlendiğini belirtti: “Bölgede yaşıyor, sonradan buraya taşınmış biri ama herkes ’yabancı’ olarak biliyor. Yangın gecesi Ali Ulvi Büyüknohutçu’yu ’yangın var’ diye bu kişi uyandırıyor ve 300 lira da para istiyor. Ama Ali Bey 100 lira veriyor. Ali bey bana, ’Bu kişiden şüpheleniyorum, hareketleri beni tedirgin ediyor. Savcılığa suç duyurusunda bulunalım’ demişti. Konuşmamıza göre dün itibariyle karakola gidip suç duyurusunda bulunacaktık ama eşiyle birlikte ikisi de silahla vurulmuş bulundu.”

Doğayı koruma mücadelesinin öncülerinden

DSP ve Genç Parti Antalya il başkanlığı da yapmış olan Ali Ulvi Büyüknohutçu, doğa katliamına sebep olan taş ocaklarının kapatılması için çalışmalar yürütüyordu. Özellikle Finike İlçesi’nde bulunan taş ocaklarına karşı açtığı davalar ve yaptığı eylemlerle konunun gündeme taşınmasını sağlamıştı.

2

Büyüknohutçu Çiftçi TV programında bölgeye yapılmak istenen taş ocaklarının bölgeye ve canlılara verdiği zararları anlatmıştı:

Büyüknohutçu taş ocaklarının doğaya zarar vermeyecek duruma gelinceye kadar mücadelelerine devam edeceklerini defalarca beyan etmişti. Birkaç gün önce Facebook’ta yaptığı paylaşım ise ölümünün ardından şüpheleri arttırmıştı. Evinin hemen yanındaki ormanlık alanda çıkan yangını duyuran Büyüknohutçu, büyük bir faciayı engellediklerini söylemişti:

3

Yıllardır doğanın korunması mücadelesinde yer alan çiftin öldürülmesine dair bir açıklama da çevre örgütlerinden biri olan Kuzey Ormanları Savunması’ndan geldi. Örgüt yaptığı açıklamada cinayetin sebeplerinin daha iyi araştırılması gerektiğini belirtti.

FOTO 4

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.