Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump, önce Rusya ile bağlarını soruşturan FBI Direktörü’nü kovdu, sonra Lavrov ile görüştü

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 4 yıl aradan sonra dün Washington’ı ziyaret etti. ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ve ABD Başkanı Donald Trump ile görüşen Lavrov’un ziyaretinin, Trump’ın Rusya ile bağlantılarını soruşturan FBI Direktörü James Comey’nin görevden alınmasından bir gün sonra olması dikkat çekiciydi.

Oval Ofis’teki kapalı görüşmeden önce basın mensuplarının karşısına geçen Lavrov, bir gazetecinin Comey’in görevden alınması ile ilgili bir sorusu üzerine “Kovuldu mu? Şaka yapıyorsunuz!” diyerek gazetecilerle adeta alay etti.

https://youtu.be/_bYhSJFrm7E

 

Trump, Lavrov’dan sonra Nixon’ın Dışişleri Bakanı Kissinger ile görüştü

Dün Trump’ın Lavrov’la görüşmesi dışında planlanmış bir toplantısı yoktu ancak günün ilerleyen saatlerinde ABD eski Başkanı Richard Nixon yönetiminde dışişleri bakanlığı yapmış Henry Kissinger’la görüştü. Trump’ın Kissinger’la görüşmesi, Comey’nin görevden alınması ile Watergate Skandalı arasında benzerlik kuran ABD basınına bir malzeme daha verdi. Trump, Beyaz Saray’da, Kissinger ile kameralar karşısında iken gelen “FBI Başkanı’nı neden kovdunuz” sorusuna ise, “çünkü işini iyi yapamıyordu” yanıtını verdi.

Beyaz Saray, Lavrov görüşmesini basının erişimine kapattı ve fotoğrafçıları dahi Oval Ofis’e almadı. Bu nedenle, Trump ve Lavrov’un el sıkıştığı fotoğraflar Rus devlet kanalından elde edildi. Yayınlanan fotoğrafta, Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn’in görüştüğü için işinden olduğu Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak da vardı.

lavrov

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Tillerson görüşmeyle ilgili açıklama yapmazken, Lavrov basın mensuplarını Rus Büyükelçiliği’ne davet ederek soruları yanıtladı ve tabii ki ilk konu Comey’in görevden alınmasıydı. Comey’in görevden alınmasının kendisini rahatlatığ rahatlatmadığının sorulması üzerine Lavrov, alaycı bir tonla “bu denli demokratik bir siyasi sisteme sahip olan Amerika Birleşik Devletleri’nde böyle bir soruyla karşılaşacağımı hiç düşünmezdim” dedi ve ekledi: “Rusya’nın ABD’nin içişlerine karıştığını duymanın Amerikan halkı için aşağılayıcı olduğunu düşünüyorum. Böyle büyük bir ulus, böyle büyük bir ülke buna nasıl boyun eğer ve nasıl bu şekilde düşünür?”

Lavrov: “Şeytan daima ayrıntıda gizlidir”

Görüşme sonrasında gazetecilerle konuşan Trump da görüşmenin “çok çok iyi” geçtiğini ve “iki ülkenin de Suriye’deki korkunç ölümleri bir an önce sonlandırmak istediğini ve bunun için herkesin çabaladığını” söyledi. Trump, Rusya’nın mülteciler için güvenli bölge oluşturmak amacıyla önerdiği “şiddeti azaltma bölgeleri” hakkında ise görüş belirtmedi. Lavrov ise konuyla ilgili olarak “Şeytan daima ayrıntıda gizlidir. Bu aşamada, şiddeti azaltma bölgelerinin coğrafi parametrelerine ilişkin teorik anlamda ve bir ölçüde pratik anlamda bir mutabakat var” demekle yetindi.

Dün katıldığı bir hokey müsabakası öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e de Comey’in görevden alınması ile ilgili bir soru yöneltildi. Putin’se konuyla ilgili olarak “Bizi ilgilendirmez. Başkan Trump kendi yetki sınırları dahilinde, Anayasa ve yasalara uygun hareket ediyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.