Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Basquiat’nın “İsimsiz” adlı tablosu müzayede rekoru kırdı

Porto Riko asıllı Amerikalı ressam ve graffiti sanatçısı Jean-Michel Basquiat’nın “İsimsiz” adlı eseri, ulaştığı 110.5 milyon dolarlık müzayede fiyatıyla “En Pahalı Eserler” sıralamasında 6. sıraya yerleşti.

New York’taki Sotheby’s Müzayede Evi,  Güney Amerika kökenli ABD’li siyahi ressam Jean-Michel Basquiat’ın  kafatası şeklindeki bir yüzü tasvir eden “İsimsiz” adlı eserini açık arttırma ile satışa çıkardı. Sanatçının en iyi birkaç tablosundan biri olarak kabul edilen “İsimsiz”in satışa çıkarıldığı müzayede, 57 milyon dolarlık askı fiyatıyla başladı. Yaklaşık 10 dakika süren açık artırma, 40 yaşındaki Yusaku Maezawa isimli Japon koleksiyonerin 110.5 milyon dolarlık teklifiyle sona erdi. Açık artırmanın galibi Maezawa, satın aldığı esere duyduğu güveni; “bu başyapıt gelecek kuşaklara ilham olacak” sözleriyle ifade etti. Maezawa, eseri Japonya’daki müzesinde sergilemeden önce çeşitli ülkelerdeki kurum ve sergilere ödünç vereceğini belirtti.

Basquiat’nın 1982 yılında ürettiği “İsimsiz”, yarattığı imgelerle derin düş gücünün kavrayabileceği bir resim olarak yorumlanıyor.  İlk olarak 1984 yılında satışa çıkarılan tablo, o dönem yalnızca 19 bin dolar karşılığında Jerry ve Emily Spreyel tarafından satın alındı. “İsimsiz”in dün ulaştığı 110.5 milyonluk rakam, en pahalı sanat eserleri arasında 6. sırada yer almasına sebep oldu. Müzayede evi Sotheby’s ise gecenin sonunda ulaştığı 310 milyon dolarlık satışla  müzayede rekorunu kırdı.

1988 yılında aşırı doz eroin tüketiminden 27 yaşında ölen ABD’li dışavurumcu ressam Basquiat hakkında 1996 yılında yaşamını anlatan aynı isimle bir sinema filmi çekildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.