Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay: “Zorunlu kongreyi fırsata çevirerek yolumuza devam etmek istiyoruz”

HDP’nin 3. Olağanüstü Kongresi milletvekilliği ve parti üyeliği düşürülen Figen Yüksekdağ’ın yerine yeni eş genel başkanı belirlemek üzere yalnızca delege üyeleri ve parti yönetiminin katılımıyla izleyicisiz bir şekilde 20 Mayıs’ta Ankara’daki Dünya Ticaret Merkezi’nde gerçekleşmişti ve yeni eş genel başkanı Serpil Kemalbay olmuştu. Kemalbay bu görevi daha önce Yüksekdağ’ın yerine vekaleten yürütüyordu.

222

Eş Genel Başkan Kemalbay, bugün mecliste HDP grup toplantısında konuştu. Konuşmadan satır başları şöyle:

Çerkes Soykırımının yıl dönümü münasebetiyle konuşmasına “Çerkes Soykırımının büyük acısını paylaşıyorum ve Çerkes halkının demokratik yaşam mücadelesini kendi mücadelemiz olarak kabul ediyoruz” diyerek başlayan Kemalbay, dün İngiltere’de gerçekleşen ve IŞİD’in üstlendiği Manchester’daki bombalı saldırı konusunda ise “Manchester’da gerçekleşen saldırıyı kınıyoruz. İngiltere başbakanına ve tüm İngiltere halklarına başsağlığı diliyorum.” şeklinde devam etti.

“Zorunlu Kongreyi fırsata çevirerek yolumuza devam etmek istiyoruz”

Yüksekdağ’ın hem üyeliğinin alınması ve vekilliğinin alınmasını hukuka aykırıdır diyen Kemalbay, zorunlu kongrede birlikteliğimiz, dayanışmamızı, barış ve demokrasi mücadelesinde herkesi kol kola olmaya çağırdık dedi. Daha sonra sözlerine “Figen Yüksekdağ milyonların iradesidir. Ve emin olsunlar ki bütün kadınlar birer Figen’dir. Bizler yüz binlerce Figen’iz” şeklinde devam etti.

HDP’yi geriletmek için Yargı da YSK da araç haline getirildi”

“16 Nisan referandumuna giderken HDP’yi ortadan kaldırmak istediler, fakat başaramadılar HDP dimdik ayaktadır. Tek adam diktatörlüğüne direnen tek direniş odağı HDP olduğu için ortadan kaldırılmak istendi ve gizli tanıklarla, uydurma ifadelerle uyduruk ifadelerle fezlekeler hazırladılar ve vekillerimiz aylarca içeride tutulmaktadırlar.” dedi.

“Bugün cezaevlerinde anneleri ile yaşayan 560 çocuk var”

“Yüzlerce çocuk anneleri ile hapis hayatı yaşarken yaşıtları gibi oyunlar oynayamazken ondan çok daha fazla da evlerinde annelerinin cezaevinden çıkmasını bekleyen yüzlerce çocuk var. Bu, OHAL kalkmayacak dedikleri, damat Kavurmacının bırakılmış olduğu ülkeden bir manzaradır”

“Bizler ‘Kürt annesini görmesin’ mantığından kurtulmadıkça demokrasiye de barışa da kavuşamayız”

Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın 3. Olağan Kongre’ye göndermiş olduğu mektubu okuyan Kemalbay, “Demirtaş’ın çağrısına hepimizin kulak vermesi gerekiyor, ölen her insanın acısının hepimizin kim olduğuna bakmaksızın içimizde hissetmemiz lazım, 1921 Anayasası’nın özerkliğe dayalı çerçevesi halklarımızın bir arada kurtuluşu için bir manivela olmuştu, ne zaman bu çokluk terk edildi tekliğe indirildi işte orada hepimiz kaybetmeye başladık, içeride, dışarıda savaş politikalarını devam ettirenler bizlere çatışmayı ölümü getiriyorlar, neden biz bölge hakları ile barışarak yola devam etmeyeli ki?” şeklinde konuştu.

“İktidarın ısrarla sürdürdüğü güvenlikçi politikalar işsizliğin en önemli nedeni”

Erdoğan iktidara geldiğinde hep OHAL’i kaldırmakla övündü fakat şimdi OHAL’i savunuyor ve kaldırmayacağını söylüyor. Sürekli korku iklimi yaratılıyor. Kongreye giderken afişlerine demokrasi ve değişim yazdılar ama kongreden çıka çıka müebbet bir OHAL çıktı. İnsanlar sokağa çıkamıyor. 150 binin üzerinde kamu emekçisi sokağa atıldı. Her an herkes bir çırpıda sokağa atılabilir. Gazeteler kapatılıyor, gazeteciler tutuklanıyor, akademisyenler, siyasetçiler tutuklanıyor, hukuk ve adalet yok. Ev işçisi kadınlar bile OHAL’den etkileniyor. İnsanlarda gelecek beklentisi bırakmadınız.”

“Tahir Elçi Parkına istediğiniz adı verebilirsiniz ama o sokaklarda yürüyemediğiniz sürece o parka kimse sizin verdiğiniz adı vermeyecektir”

“Atadığınız kayyumlarla halkın belediyelerini halka rağmen gasp ettiniz,  Orhan Doğan anıtını yıktınız, Roboski anıtını yıktınız, kadın sığınma evlerini kapattınız, Tahir Elçi için yapılan parkın adını değiştirdiniz, kadın kurumalarını kapattınız. Halk kendi belediyesine, mekanlarına, parklarına tekrar kavuşacak, sahip çıkacak.”

“16 Nisandan sonra dediler ki ekonomi uçacak oysa uçmakta olan enflasyon ve işsizlik rakamları”

“İşverenlere teşvik nedeniyle ortaya çıkan maliyetler bildiğiniz gibi halkın sırtına yükleniyor. AKP, işsizliğin, pahalılığın ve ekonomiyi büyütememenin yarattığı öfkelerden kaçmak için OHAL’e muhtaç diyebiliriz. Ocak-Şubat 2017’de bütün kampanyalara rağmen çalışan sayısı artışı 284 binde kalmış, aynı rakam 2014 yılı için 543 bin. Tarımda istihdam 140 bin artmışken sanayi sektöründe 23 bin gerilemiştir. Rakamlar bunu söylüyor onlar televizyonlarda çok farklı bir tablo çiziyorlar. Çalışma Bakanı’nın ‘1 milyon ek istihdam yarattık’ sözünün karşılığı yok. İş-Kur üç aydır işsizlik veri detaylarını açıklayamıyor. İnşaat ve turizme sıkışmış bir ülke ekonomisi yarattılar, bu halde Türkiye’nin kalkınması, gelişmesi, üretiminin artması hayal olur. İşçinin sırtına binerek para kazanma peşinde olana sermaye destekleniyor, Trump nasıl zenginlerin vergisini düşürmek için çırpınıyorsa bunlar da işçinin kıdem tazminatını ellerinden almak için uğraşıyorlar.”

Nuriye Gülmen Semih Özakça ekmeklerini ve onurlarını korumak için açlık grevine gittiler

“Ekmeklerini ve onurlarını korumak için açlık grevine gittiler. Her gün gidip imza veren bu kişilerin evlerine gidip kapıları kırılarak göz  altına alındılar. Bu kabul edilemez. Kemal Gün oğlunun kemiklerini alabilmek için aylarca açlık grevinde kalmıştır. Bu tablo bur Türkiye tablosu kabul edilemez bir tablodur bu zalimlik ve vicdansızlığın ortadan kalkması hepimizin omuzlarındaki sorumluluktur.”

HDP’nin 23 Mayıs 2017 tarihli meclis grup toplantısı:

https://www.youtube.com/watch?v=G7XPj6yzAlA

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.