Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yapay zeka bu kadınlardan soruluyor

ABD’de yayımlanan iş dünyası dergisi Forbes’un yaptığı listede, yapay zeka alanının en başarılı kadınları yer alıyor. Aralarında Ayşe Naz Erkan’ın da bulunduğu listedeki kadınlar yapay zeka endüstrisinin herhangi bir cinsiyetin tekelinde olmadığını gösteriyor.

Ayşe Naz Erkan: Twitter’da Veri Bilimcisi

FOTO 1

Lisans ve yüksek lisans derecelerini Boğaziçi Üniversitesi’nden alan İstanbul doğumlu veri bilimci, doktorasını New York Üniversitesi’nde tamamlamış. Bilgisayar uzmanı Yann LeCun’ın laboratuvarında otonom robot navigasyonu için öğrenme uygulamalarını araştırmış ve Max Planck Enstitüsü’nde biyolojik sibernetik üzerine çalışmış.

Twitter’ın Julpan adlı sosyal medya analiz firmasını 2011 yılında satın almasından sonra, şimdilerde Twitter’da içerik yönetiminden sorumlu programlarını yönetiyor, sosyal ağları daha güvenli bir yere dönüştürmek üzerine çalışıyor ve deneyimlerini şöyle anlatıyor: “Twitter verileri ile nefret söylemi ve taciz üzerine çalışmak; makinelerin toplumsal iletişim tasarımını nasıl etkilediğine ilk elden tanık olmak heyecan vericiydi.”

Fei-Fei Li: Google Cloud’da yapay zeka ve makine öğrenimi baş bilim insanı

FOTO 2

Princeton ve Calthec Üniversiteleri mezunu Doç. Dr. Li, şu an Stanford’da çalışmaya devam ediyor ve Stanford Yapay Zeka Laboratuvarı’nı yönetiyor.

Yapay zekanın demokratikleşmesi üzerine çalışan akademisyen, amacını şöyle açıklıyor: “Yapay zekanın çeşitliliğe (ırk, cinsel yönelim çeşitliliği gibi) olumlu bakmasını sağlamak şirketler, devletler ve araştırmacılar olarak hepimizin sorumluluğu. Teknoloji insanlara yardım da edebilir, zarar da verebilir; dolayısıyla insanlığın teknoloji kullanımıyla ilgili sorumluluğu sadece teknolojiyi keşfetmekle sınırlı kalmamalı. Yapay zeka konusunda teknoloji uzmanı olmamdan önce ben bir insanım.”

Cynthia Lynn Breazeal: Jibo’nun kurucusu ve baş bilim insanı

FOTO 3
(Breazeal ilk sosyal robot Jibo ile)

Sosyal robotik biliminin öncülerinden biri olarak görülen Doç. Dr. Breazeal; hem sosyal robotlar üreten şirketi Jibo’nun baş bilim insanı, hem de MIT’de akademisyenlik yapıyor. Robotların sadece fiziksel ve endüstriyel alet olarak görülmesini istemeyen kurucu, bu süreci şöyle anlatıyor: “İnsanlarla işbirliği yapabilecek, sosyal ve duygusal zekaya sahip robotlar yaratmak istiyordum. 2-5 yıl içerisinde sosyal robotların ailelere refakatçilik ettiğini; eğitim, sağlık, yaşlı bakımı ve eğlence gibi önemli alanlarda yardım ettiklerini görebiliyorum.”

Robotik bilimine olan ilgisi Star Wars filmlerini izlerken R2D2 ve C-3PO’yu gördüğünde başlamış; şimdilerde şirketi Jibo’nun değerinin 85 milyon doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Andrea Frome: Clarifai şirketinin Araştırma Direktörü

FOTO 4

Çevre bilimci Frome, kariyerine yapay zeka araştırmacısı olarak başlamamış. Daha sonra verilerle ilgilenmeye başlamış ve doktorasını Berkeley Üniversitesi’nde bilgisayar ve makine öğrenimi üzerine yapmış. Eğitimini tamamladıktan sonra Google’da çalışmaya başlayan araştırmacı, Google Street View’un piyasaya sürülmesini sağlamış.

Şu an Clarifai adlı yüz tanıma sistemleri üzerine yoğunlaşan bir yapay zeka şirketinde çalışıyor: şirket, API (“uygulama programlama arayüzü”) sayesinde fotoğraf ve video tanıma teknolojisini kolayca ulaşıma açık hale getiriyor ve uygulama bu sayede geliştiricilerin uygulama üretmelerine destek olmuş oluyor: “Çevrimiçi gizliliği sağladığımızı göstermek için lisans göstergesi almamız gerekiyordu. Sistemin insan yüzlerini tanıyıp bulandırmasını sağlamak oldukça büyük bir problemdi ve bunu çözene kadar Street View’u yayınlayamazdık.”

Frome’un en büyük hedefi ise bilgisayarların görsel girdileri insanlar gibi algılamalarını ve etraflarındaki dünya hakkında doğru tahminlerde bulunlamalarını sağlamak.

Rana el Kaliouby: Affectiva şirketinin kurucu ortağı

FOTO 5
(Sağda: Rana el Kaliouby)

Mısır’ın başkenti Kahire’de doğan Rana el Kaliouby, doktorasını Cambridge Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi üzerine yaptı. Daha sonra üst düzey genel yöneticisi olarak çalıştığı Affectiva adlı yüz ifadesi tanımaya yardımcı ürünler üreten şirketin kurucularından biri oldu. Şirket; otomotiv, market araştırması, robotik, eğitim ve bilgisayar oyunları gibi alanlarda çalışıyor. Affectiva destekli Google gözlükleri, otistik çocuklara yüz ifadelerini rahatça tanımalarına ve sözel olmayan sosyal ifadeleri anlamalarına yardımcı oluyor.

3-5 yıl içerisinde teknolojik aletlerimizin yüz ifadelerini tanıyabileceğini öngören Kaliouby, şöyle diyor: “Teknolojik aletlerin sizin mutsuz veya kızgın olmadığınız anları fark etmedikleri bir zamanı hatırlamayacaksınız bile.”

Latanya Sweeney: Harvard Üniversitesi’nde “Devlet ve Teknoloji” Profesörü

FOTO 6

Harvard Veri Gizliliği Korunması Laboratuvarı’nın yöneten akademisyen Latanya Sweeney; güvenlik, gizlilik, kişisel veriler üzerinden önyargı ve öğrenen makinelerin algoritmaları üzerine çalışıyor.

Sweeney’nin çalışmaları çevrimiçi reklamcılıktaki ayrımcılığın ortaya çıkmasını sağlamış: internet üzerinden siyahlarla ilişkilendirilen isimler arandığında, desteklenen reklamlar, herhangi bir reklamla karşılaştırıldığında %25 daha fazla oranda, kişinin sabıka kaydı olduğunu varsayan içeriklere sahip oluyormuş. Ücrette ayırımcılık yapmak ABD’de yasadışı olmasına rağmen, Sweeney, SAT (ABD’deki üniversite giriş sınavı) başvurularında Asyalı sakinlerin daha fazla bulunduğu muhitlerde oturan adaylardan daha fazla giriş ücreti alındığını fark etmiş ve farklı fiyatlandırmaların algoritmalarla gizlendiği çevrimiçi ticarette kanunların esnetilebildiğini ortaya çıkarmış.

Lisans öğrenimini Harvard Üniversitesi’nde tamamlayan Sweeney, akademisyen olmadan önce Federal Ticaret Komisyonu’nda üst düzey teknik yönetici olarak çalışmış ve doktorasını MIT’den Bilgisayar Bilimi üzerinden alan ilk siyahi kadın olma ünvanına sahip.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.