Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiliz polisi ABD’yle istihbarat paylaşımını durdurdu

Manchester kentindeki terör saldırısının sonrasında, olay yerinde çekilen ve delil niteliğindeki fotoğrafların ABD basınına sızması nedeniyle İngiliz polisi, ABD makamlarıyla istihbarat paylaşımını durdurduğunu açıkladı.

BBC ve Reuters’da yer alan habere göre; 22 kişinin hayatını kaybettiği Manchester saldırısı sonrası, olay yerinden ayrıntıların ve bazı delil niteliğindeki fotoğrafların ABD basını tarafından yayınlanması, saldırıyı soruşturan ve soruşturmanın baltalandığını düşünen İngiliz polis teşkilatını öfkelendirdi.

bomb3

ABD basınının önceki gün; İngiliz polisinin gizli tuttuğu saldırganın kimlik bilgilerini açıklamıştı. Bu durum İngiliz makamlarının tepkisini çekmiş ve İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd, bunun bir daha yaşanmaması için ABD’li muhataplarını uyardığını söylemişti. Dün de New York Times gazetesi, olay yeri ekiplerinin çektiği, bomba ve şarapnel parçaları ile saldırıda hayatını kaybeden ve yaralananlara ait kıyafet ve eşya parçalarını gösteren fotoğrafları kullandı. New York Times’ın İngiliz yetkililerden edindiklerini açıkladığı aynı fotoğraflar daha sonra İngiliz basınınca da kullanıldı. Bunun üzerine saldırıyla ilgili soruşturmayı yürüten İngiliz emniyet birimleri ABD’li mevkidaşlarıyla bilgi paylaşmaya son verdi. BBC’ye konuşan bir İngiliz polis yetkilisine göre, İngiliz polisi “ilişkilerin bir an önce yeniden normale dönmesini umuyor” ancak şu anda ABD’li meslektaşlarına “oldukça öfkeli.”

bomb2

Bugün Brüksel’de ABD Başkanı Donald Trump’la görüşecek olan İngiltere Başbakanı Theresa May’in, konuyla ilgili şikayetlerini ABD’l muhatabına iletmesi bekleniyor.  Ayrıca İngiliz hükümetinin konuyla ilgili kaygılarının ABD’nin Londra Büyükelçisi’ne de iletildiği öğrenildi. İngiltere “Five Eyes” (Beş Göz) isimli bir istihbarat ağı çerçevesinde yakın müttefiki olan ABD’nin dışında Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda’yla istihbarat bilgilerini paylaşıyor.

Pazartesi gecesi Manchester Arena isimli bir salonda düzenlenen konser sonrasında bir patlama meydana gelmiş ve patlamada 22 kişi yaşamını yitirirken 59 kişi yaralanmıştı. Saldırıyı IŞİD üstlenmiş, saldırganın ise 23 yaşındaki Libya kökenli İngiliz vatandaşı Salman Abedi olduğu açıklanmıştı. Saldırıyla ilgili soruşturma devam ediyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.